Datele Chinese Centre for Disease Control and Prevention (CCDC) arată că peste 80% dintre cazuri au fost uşoare, iar vârtsnicii şi cei care suferă de diverse afecţiuni sunt cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire şi deces, citează BBC.
Cercetarea subliniază şi riscul mare la care se supun cadrele medicale.
Provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, este cea mai afectată din China. Rata deceselor în regiunea în care a fost descoperit coronavirusul este de 2,9%, în comparaţie cu 0,4% în restul ţării.
Per total, rata deceselor cauzate de Covid-19 este de 2,3%.
Cele mai recente cifre oficiale arată 1.873 de decese şi 72.436 de cazuri de îmbolnăvire.
Oficialii au precizat că în ultima zi au fost înregistrate 98 de decese şi 1.886 de noi cazuri de infectare. Dintre acestea, 93 de decese şi 1.807 cazuri noi au fost în provincia Hubei.
Peste 12.000 de persoane s-au însănătoşit, potrivit autorităţilor chineze.
Studiul CCDC, lansat luni şi publicat în Chinese Journal of Epidemiology, a urmărit 72.314 cazuri din China până pe 11 februarie, inclusiv cele confirmate, suspecte şi asimptomatice.
Între concluzii: 80,9% dintre infecţii au fost clasificate ca uşoare, 13,8%, severe, iar 4,7%, critice; cea mai mare rată de decese a fost înregistrată la persoane cu vârste de peste 80 de ani (14,8%), în cazul copiilor cu vârste de până la 9 ani nu au existat decese, iar în cazul persoanelor cu vârste de până la 39 de ani, rata mortalităţii a fost de 0,2%; pacienţii care suferă de boli cardiovasculare prezintă cel mai mare risc, urmaţi de cei bolnavi de diabet, boli respiratorii cronice şi hipertensiune.
În ceea ce priveşte personalul medical, 3.019 persoane au fost infectate, iar cinci cadre sanitare au murit până pe 11 februarie, data la care a fost încheiat studiul.
Punctul culminant al epidemiei a fost atins în perioada 23-26 ianuarie, scăzând treptat până pe 11 februarie. Cercetătorii au avertizat că, odată cu revenirea în oraşe a oamenilor, după perioada de sărbători, ţara „trebuie să se pregătească pentru o posibilă revenire a epidemiei”.
Aproximativ jumătate de miliard de chinezi se află în carantină, începând cu oraşul Wuhan, iar autorităţile au impus restricţii severe de circulaţie de câteva săptămâni.
Coronavirusul a fost detectat în peste 20 de ţări, între care SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Spania.
Vasul de croazieră Diamond Princess se află în carantină în portul japonez Yokohama din 3 februarie, după ce un bărbat din Hong Kong a fost testat pozitiv. Peste 450 de oameni dintre cei 3.700 aflaţi la bord sunt infectaţi acum.
Statele Unite şi-au evacuat cetăţenii, iar marţi Coreea de Sud s-a alăturat ţărilor care plănuiesc să îşi recupereze cetăţenii - Canada, Australia şi Israel.
Unui al doilea vas, MS Westerdam, i-a fost refuzată ancorarea în mai multe porturi din Asia, de teama că la bordul său pot fi oameni infectaţi. În final, a ancorat în Sihanoukville (Cambodgia), iar nicio persoană de la bord nu a fost testată pozitiv. Pasagerii au fost întâmpinaţi chiar de prim-ministrul Hun Sen. Niciunul nu a fost plasat în carantină. Câteva zile mai târziu, o femeie care se afla pe vas a fost testată pozitiv, când a ajuns în Malaezia. Mai multe ţări au transmis că nu primesc turişti străini care s-au aflat pe acel vapor.
În prezent, pe MS Westerdam, se află 255 de pasageri şi 747 de membri ai echipajului. Peste 400 dintre ei au fost trimişi la un hotel din capitala Phnom Penh, pentru a aştepta rezultatele.
Sursa : news.ro
Julian Assange, susţinut de medici şi jurnalişti. Ei denunţă "tortura psihologică" la care este supus fondator... Moment emoționant! Un pui de koala rămas orfan îmbrățișează un ursuleț de pluș. Imaginile au ajuns virale. Video...