Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Cadou pentru teroristi: WikiLeaks publica lista obiectivelor pe care SUA le considera vitale

Site-ul WikiLeaks a publicat o lista secreta cu locuri sensibile din toata lumea, pe care Statele Unite vor sa le protejeze de atacuri teroriste, deoarece pierderea lor, in opinia Departamentului de Stat, "ar afecta in mod semnificativ" securitatea americana.In aceasta lista, publicata in noaptea de duminica spre luni si care include numeroase tari, figureaza cabluri submarine de telecomunicatii, porturi, baraje, oleoducte, gazoducte, mine si intreprinderi care fabrica in special produse farmaceutice importante pentru sanatatea publica.

Lista, care contine sute de locuri si infrastructuri sensibile, acopera toate continentele, anunta AFP, citata de Mediafax. Pe langa infrastructurile strategice, ea mentioneaza si canalul Panama, o mina de cobalt din Congo, alte mine din Africa de Sud sau America Latina, precum si intreprinderi farmaceutice care produc vaccinuri in Danemarca, Italia, Germania sau Australia.

Referitor la Franta, lista citeaza grupurile farmaceutice Sanofi-Aventis, EMD Pharms, GlaxoSmithKline de la Evreux (Eure), precum si grupul industrial Alstom si punctele de sosire ale cablurilor de telecomunicatii transatlantice, la Plerin si Lannion, in departamentul Côtes d'Armor.

Tot din Franta, lista evoca societatea farmaceutica Diagast (reactive pentru grupele sangvine-n.r.) sau Sanofi Pasteur din Lyon, care produce potrivit listei vaccinuri impotriva turbarii.

Sunt mentionate si doua teritorii de peste mari ale Frantei, locuri de sosire a cablului submarin Americas-II: Cayenne, in Guiana Franceza si Lamentin, in Martinica.

In opinia lui Malcolm Rifkind, fost secretar de stat britanic pentru Aparare si Afaceri Externe, atitudinea WikiLeaks este "iresponsabila", in masura in care aceasta lista poate ajuta grupari teroriste.

"Este o dovada in plus ca ei (WikiLeaks) au un comportament iresponsabil, aproape criminal. Este genul de informatii care intereseaza teroristii", a declarat el pentru cotidianul britanic The Times.

Citeste si Jurnalul!

Foto: thevine.com.au

Recomandari