Doanld Trump, ca fost preşedinte al Statelor Unite, va avea parte de o pensie anuală de 221.400 de dolari, circa 887.08 de lei românești, şi alte beneficii care pot ajunge până la un milion de dolari.
Totul însă depinde de decizia Senatului american în cadrul procesului de suspendare. Astfel Trump ar putea pierde tot. Legea nu acordă pensie președinților al căror timp în funcție se încheie prin „înlăturare” prin procesul de punere sub acuzare, potrivit cnn.
Conform legii americane, preşedinţii americani demişi în urma unui proces de impeachement îşi pierd dreptul la pensie şi la celelalte beneficii. Deși Trump încă se confruntă cu un proces de destituire în Senat, o condamnare nu poate duce la retragerea sa din funcție, deoarece mandatul său s-a încheiat înainte de proces. Deci, dacă Senatul îl va condamna, probabil că ar avea nevoie de un al doilea vot pentru a-l face pe Trump neeligibil pentru pensie și beneficii, potrivit Michael Gerhardt, profesor de drept la Universitatea din Carolina de Nord.
Acel al doilea vot l-ar îndepărta din funcția de fost președinte, ceea ce ar duce la pierderea beneficiilor funcției respective, potrivit Gerhardt. Dar alți experți se întreabă dacă chiar și un al doilea vot ar putea să-l elimine de pensie și avantaje. "Acest lucru pare destul de îndoielnic", a declarat Demian Brady, director de cercetare pentru Fundația Națională a Contribuabililor Naționali, un câine de supraveghere a cheltuielilor guvernamentale.
Ce alte beneficii va avea Trump ca fost președinte al Americii
Celelalte beneficii pe care le va primi Trump pe lângă pensia uriașă de 221.400 de dolari, circa 887.08 de lei românești: indemnizaţiile de călătorie, spaţiul pentru birou şi salariul personalului pot depăşi 1 milion de dolari anual pentru un fost preşedinte.
Brady, expert citat de cnn a spus că unul dintre cele mai costisitoare avantaje pentru foşti preşedinţi este închirierea unui spaţiu de birouri, care nu are limite de cheltuieli. Foştii preşedinţi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au avut fiecare costuri de peste 500.000 de dolari cu chiria anul trecut, în timp ce chiria lui Jimmy Carter costa doar 118.000 de dolari pe an.
Un avantaj pe care Trump nu îl va primi pe care îl primesc alți foști președinți este asigurarea de sănătate - un președinte trebuie să fie în biroul federal timp de cel puțin cinci ani pentru a obține acel avantaj, deci nici Trump, nici Carter nu se califică pentru asta.
Donald Trump refuză să respecte tradiția Americii. Ce a făcut pentru prima dată în 150 de ani
Donald Trump a părăsit miercuri Casa Albă pentru ultima oară în calitate de preşedinte al Statelor Unite, însoţit de către Prima Doamnă Melania Trump, relatează The Associated Press.
Elicopterul Marine One a decolat de pe peluza Casei Albe, scrie BBC News.
Donald Trump a ieşit din Casa Albă miercuri şi a traversat peluza de sud pentru a urca la bordul Marine One, potrivit news.ro.
El s-a îndreptat către baza militară Andrews, în Maryland, unde a asistat la o ceremonie militară.
Un covor roşu a fost instalat pe pistă către aeronava prezidenţială. Patru tunuri aparţinând Armatei americane urmează să tragă 21 de salve. Trump urmează să plece apoi în Florida, la Mar-a-Lago, unde îşi începe viaţa ca fost preşedinte.
El a plecat de la Washington cu doar câteva ore înainte ca Joe Biden să depună jurământul şi să devină cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.
Este pentru prima oară în 150 de ani când un preşedinte în exerciţiu încalcă tradiţia şi nu asistă la învestirea succesorului său
Fostele Prime Doamne, în linie la învestirea lui Joe Biden. Detaliul ținutei lui Michelle Obama, care a făcut-o să iasă ... ”Fata din flori a lui Vladimir Putin”, imagini extravagante online. Cum arată Elizaveta, presupusa fiică a conducătorulu...