- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pierre Guérin este jurnalist RFI la Paris. Acum un an, pe 7 ianuarie 2015, o „dată fatidică”, cum o numește el, se afla la Paris.
REMEMBER. Charlie Hebdo, un an de la atacul terorist care a ucis 12 oameni
Observator.TV a stat de vorbă cu jurnalistul despre ce a însemnat și înseamnă Charlie Hebdo pentru jurnalism și nu numai, despre libertatea de exprimare și ceea ce s-a întâmplat într-un an de la masacrul care a îndoliat Franța și care a fost urmat de un altul, mult mai sângeros. „Chiar putem spune/ scrie totul?”, se întreabă acum jurnaliștii francezi atunci când sunt în fața unui monitor sau al unui microfon.
Pierre Guérin este jurnalist RFI la Paris
1. Ce a însemnat Charlie Hebdo pentru jurnalismul francez și pentru cel universal? Ce mai semnifică în momentul de față?
Charlie Hebdo este, pentru noi, francezii, moștenirea unei culturi protestatare, cu orientare politică de stânga, care datează încă din anul 1968. Caricaturile au apărut în Franța și în Anglia în secolul al XIX-lea. Acum, Charlie Hebdo înseamnă toate astea, dar a devenit simbolul încălcării libertății de exprimare nu doar la noi, ci în întreaga lume. Pentru Franța, libertatea de exprimare este un drept sacru, stipulat în Articolul 11 din Declarația Franceză a Drepturilor Omului și Cetățeanului din 1789. După un an, încă ne întrebăm în redacții: „Chiar putem spune/ scrie totul?”. În Africa, de exemplu, jurnaliștii se autocenzurează pentru a nu deranja clasa politică. În Vest trăim în democrație, dar una fragilă pe alocuri. Și există o vulnerabilitate, și nu doar în jurnalism. De exemplu, încă de la publcarea cărții „Versetele Satanice” ale scriitorului Salman Rushdie, mesajul a fost clar: dezbaterile și reinterpretările religioase pot ofensa musulmanii. Și în Danemarca s-au publicat caricaturi ale Profetului în urmă cu câțiva ani și încă de atunci mesajul a fost clar: nu putem să caricaturizăm pe Mohamed fără a ne teme de represalii.
Interviu integral, pe observator.tv!
Prognoze de ninsori abundente, vânt și polei în Slovenia... La un an după atacurile teroriste, săptămânalul Charlie Hebdo continuă să provoace controverse: "Nu facem niciun co...