Căutare Live

Scandal dupa scandal la Vatican. Papa Benedict al XVI-lea a emis un decret ce permite intrunirea anticipata a conclavului

Noul Suveran Pontif ar putea fi desemnat mai devreme decat era prevazut. Cu trei zile inainte de a se retrage, Papa Benedict al XVI-lea i-a autorizat, prin decret, pe cardinali sa se intruneasca mai devreme pentru a-i alege urmasul. Dar conclavul se va reuni pe fondul unui nou scandal: singurul cardinal britanic a demisionat dupa ce a fost acuzat ca le-a facut avansuri unor preoti, in urma cu peste trei decenii

Capul bisericii catolice din Scotia, cardinalul Keith O'Brien, a demisionat din functie si nu va participa la alegerea viitorului Papa. Decizia vine dupa ce trei preoti si un fost cleric l-au acuzat, in presa, pe cardinal ca s-a comportat "indecent" fata de ei. “Ar fi fost, oricand, o surpriza uriasa, dar acum, in ajunul conclavului, este chiar o bomba”, spune unul dintre preoti.

Prelatul scotian respinge acuzatiile si spune ca s-a retras pentru ca presa sa se concentreze asupra conclavului si nu asupra cazului sau. Vaticanul incearca sa minimalizeze incidentul, mai ales ca si alti cardinali se confrunta cu diferite acuzatii. “Exista riscul unui "efect al dominoului", prin care si alti cardinali care au propriile lor probleme - si sunt mai multi in aceasta situatie, in lume - s-ar putea simti si ei obligati sa nu vina la Roma”, a declarat James Bone.

O serie de asociatii le cere unor cardinali sa nu participe la conclav, pe motiv ca au protejat, in trecut, preoti pedofili. Potrivit presei italiene, un alt scandal sexual s-ar putea afla chiar la originea demisiei lui Benedict al XVI-lea. O ancheta interna a Bisericii ar fi dezvaluit existenta unui "lobby homosexual" la Vatican, format din inalti prelati supusi santajului de catre fostii lor amanti.

In replica, Vaticanul acuza mass-media ca incearca sa influenteze lucrarile conclavului prin "speculatii odioase". Actualul Papa a decis ca raportul anchetei va ramane secret si va fi transmis viitorului Suveran Pontif. Benedict al XVI-lea a emis si un decret care permite intrunirea anticipata a conclavului, ca si cum ar dori ca pontificatul sau sa devina, cat mai repede, istorie.

Observator Special: Un preot din Mexic atrage copiii la biserica purtand robe imprimate cu supereroii desenelor animate... Ninsoarea si viscolul au facut ravagii in SUA. Aeroporturile, scolile si universitatile au fost inchise...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Ce recomandă specialiștii
Dacă ți-ai propus să faci o schimbare în viața ta, specialiștii îți vin în ajutor cu o listă de obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Aceste gesturi mărunte vor avea un impact semnificativ asupra rutinei tale de zi cu zi.
Catine.ro
Ultimele știri