Antena Căutare

Cum arată noile bancnote cu chipul Regelui Charles al III-lea. Primele imagini făcute publice de Banca Angliei

Banca Angliei a dezvăluit designul pentru noile bancnote cu regele Charles al III-lea.

regele charls al III-lea salutand cu mana la palarie Galerie
Banca Angliei a dezvăluit designul pentru noile bancnote cu regele Charles al III-lea. | Profimedia

Primele bancnote care poartă efigia lui Charles III, devenit rege după moartea mamei sale, regina Elizabeth II, la 8 septembrie, care vor intra în circulaţie la jumătatea anului 2024 în Regatul Unit, au fost dezvăluite marţi de Banca Angliei, transmite News.ro.

Primele imagini cu bancnotele cu chipul Regelui Charles al III-lea

„Portretul regelui va apărea pe modelele existente ale celor patru bancnote” de 5, 10, 20 şi 50 de lire sterline, „fără alte modificări” în designul acestora, anunţă Banca centrală într-un comunicat de presă.

Imaginea lui Charles III va apărea în locul chipului mamei sale pe faţa bancnotelor şi în fereastra transparentă de securitate, potrivit imaginilor dezvăluite de institutul monetar.

Portretul este o gravură realizată dintr-o fotografie „furnizată de familia regală în 2013”, iar imaginile, finalizate în ultimele luni, au fost aprobate de monarh, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Băncii din Anglia.

Bancnotele din polimer - care au înlocuit treptat banii de hârtie în Marea Britanie din 2016 - vor fi produse pe scară largă din prima jumătate a anului 2023 înainte de a intra în circulaţie anul următor.

Citește și: Cadou neașteptat pentru Prințul William, de ziua lui. Cum arată moneda cu chipul său, emisă cu ocazia aniversării și cât valorează

Bancnotele care poartă imaginea reginei Elizabeth a II-a vor continua să circule în paralel şi vor fi retrase doar atunci când vor fi deteriorate pentru „minimizarea impactului de mediu şi financiar” al schimbării de monarh, urmând directivele Casei Regale, precizează comunicatul, citat de sursa menționantă.

Primele monede cu efigia lui Charles al III-lea au intrat în circulaţie la începutul lunii decembrie, apărând în oficiile poştale din toată ţara.

Aproximativ 27 de miliarde de monede se află în prezent în circulaţie în Marea Britanie, purtând chipul reginei Elizabeth II şi ele vor rămâne valabile şi vor fi înlocuite doar atunci când vor fi deteriorate sau uzate.

Când va avea loc încoronarea Regelui Charles al III-lea și ce semnificație are ziua aleasă

Regele Charles al III-lea urmează să fie încoronat la data de 6 mai 2023, la opt luni de la moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. Ceremonia va avea loc la Westminster Abby din Londra, unde va fi alături de soţia sa, Regina consoartă Camilla, informează presa internațională. Tot atunci însă, are loc și un alt eveniment important în familia regală britanică.

Momentul istoric al ceremoniei de încoronare a Regelui Charles al III-lea se va desfășura în aceeași în zi în care nepotul său, fiul Prințului Harry și al lui Meghan Markle, Archie, va împlini vârsta de 4 ani.

Așdar, nu este de mirare că au apărut controversele în legătură cu data aleasă și relația actuală dintre Familia Regală Britanică și Prințul Harry. De asemenea, până la momentul actual nu se știe dacă acesta și Meghan Markle vor lua parte la evenimentul istoric.

Citește și: Avertismentul primit de Meghan Markle și Prințul Harry după dezvăluirile din primele episoade ale serialului lor. Ce li se cere

Marlene Koenig, istoric regal, a declarat că este puțin probabil ca micuțul Archie să fie adus la eveniment de către părinții săi.

„Archie este prea tânăr pentru a participa la încoronare. Charles avea, totuși, 4 ani și jumătate (când a partcipat n.r). Cu toate acestea, Archie nu este moștenitorul tronului”, a declarat specialistul regal, pentru Hello Magazine.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x