Antena Căutare

Davos: Au fost identificate 4 puncte critice pentru economia mondiala!

Datoriile tarilor dezvoltate, incalzirea globala, securitatea alimentara, preturile la materii prime sau miscarile contestatare care inflameaza Orientul Mijlociu: un climant de neputinta a planat asupra celei de-a 41-a editii a Forumului economic mondial (WEF) de la Davos, unde factorii de decizie ai acestei lumi au ramas divizati asupra remediilor care trebuie folosite. „Ceea ce ne lipseste este timpul”, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Dupa cinci zile de dezbateri si discutii, de discursuri si luari de pozitii, Forumul economic mondial (WEF), prima mare intalnire a anului dintre mediile politic si economic, s-a incheiat ieri in statiunea elvetiana Davos. Pre­zenti printre cei 2.500 de partici­panti, specialistii si liderii mediului de afaceri au depistat si numit patru puncte critice ale procesului de modelare a noii confi­guratii a economiei mondiale.

Disputa dintre China si SUA si sistemul monetar

„10% crestere in China si 10% somaj in SUA constituie un dezechilibru ce risca sa creeze inflatie, un razboi valutar si un protectionism intarit", a estimat pro­fesorul Nouriel Roubini.

In opinia lui, SUA continua sa consume mai mult decat produce si au mari datorii. China nu stie decat sa exporte si de aceea mentine moneda nationala la un nivel scazut, blocand aprecierea yuanului. Prin urmare, daca Beijing-ul nu va inceta sa cumpere masiv dolari, exista pericolul ca inflatia sa devasteze China.

„Ar fi mult mai rational daca yuanul ar fi lasat sa se aprecieze, macar pe termen lung", a confirmat Yu Yongding, profe­sor de economie internationala la Academia chineza de stiinte sociale. Dar, pe termen scurt, China nu are de gand sa permita tarilor dezvoltate sa-i dicteze conduita.

Tot articolul, in Financiarul

Analiza: Aviditatea regimurilor arabe a suscitat revolta... Registrul european de certificate verzi, spart de hackeri romani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x