Antena Căutare

Der Spiegel: "Noul cult al lui Horthy incepe sa prinda contur in Ungaria"

In Ungaria, extremistii de dreapta devin din ce in ce mai increzatori, prin ceremonii, placi si statui inchinate fostului lider antisemit Miklos Horthy sau scriitorului din perioada nazista Jozsef Nyiro, scrie Der Spiegel. In spatele acestui nou cult insa sunt inclusiv prieteni si colegi de partid ai premierului maghiar Viktor Orban, afirma jurnalistii germani.

"Noua Constitutie a Ungariei celebreaza, intr-o maniera de tip 'Ungaria-uber-alles', spiritul unor vremuri demult trecute: statul maghiar de o mie de ani reprezentat de coroana sfanta a lui Stefan, unitatea spirituala si sufleteasca a unei natiuni rupte in bucati, dar si datoria de pastrare a limbii maghiare, a maghiarimii si a culturii nationale ungare. Este o intoarcere in timp la perioada interbelica, atunci cand Miklos Horthy introducea un regim autoritar, nationalist, ultraconservator si revizionist", potrivit Der Spiegel, citat de Hotnews.

Der Speigel noteaza ca acelasi spirit incepe sa prinda contur in Ungaria zilelor noastre, sub conducerea premierului conservator Viktor Orban. La mijlocul lunii mai, a fost inaugurata, la Kereki (sud-vestul Ungariei), o statuie a lui Horthy - o premiera in Ungaria postcomunista. Der Spiegel scrie ca Miklos Horthy a fost "un antisemit notoriu", comandantul "terorii albe" din Ungaria dupa Primul Razboi Mondial, el fiind, in calitate de sef al statului, responsabil de deportarea a 400.000 de evrei maghiari care si-au gasit sfarsitul in lagarul de la Auschwitz.

La putine zile dupa inaugurarea statuii din Kereki, un pastor reformat avea sa dezveleasca, la colegiul evanghelic din orasul Debrecen, o placa memoriala dedicata lui Horthy. In plus, un parc din orasul Gyömrö poarta numele lui Horthy. Alte statui ale conducatorului antisemit sunt in constructie, iar una ecvestra, in maime naturala, ar urma sa fie amplasata in Budapesta, oras pe care Horthy il cataloga drept "leagan al pacatelor iudeo-bolsevice".

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Foto: stormfront.org

Controversatul ACTA , aproape inlaturat de Parlamentul European... Spania cere, in premiera, finantare externa pentru banci...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x