Aderarea la UE nu mai pare a fi o garantie pentru o viata mai buna. Chiar si astazi exista membri ai Parlamentului European care spun ca Bulgaria si Romania nu au fost pregatite pentru a fi membre ale UE, relateaza publicatia.
Pentru a le permite celor doua tari sa adere la UE, Bruxellesul a stabilit standarde speciale pentru cele opt milioane de bulgari si 22 de milioane de romani. Ambele tari sunt in continuare supuse unor controale speciale. Cu toate acestea, rapoartele critice ale UE privind politica locala, precum si retinerea de fonduri nu au condus la o schimbare vizibila, potrivit DW. Din nou, Romaniei nu i se va permite sa primeasca de la Bruxelles cele 19 miliarde de euro la care are dreptul pana in anul 2013, comenteaza publicatia.
Chiar si fostul premier roman Adrian Nastase, care a supervizat negocierile de aderare ale tarii sale in 2004, nu da vina pe UE. El a declarat ca a depus eforturi politice extraordinare pentru a scoate tara din zona-tampon dintre UE si Rusia. Potrivit lui Nastase, Romania, din motive strategice, a facut campanie mai intensa pentru a deveni membra a UE decat ar fi vrut probabil UE, il citeaza DW.
Cu toate acestea, cei mai multi dintre politicienii din Romania sunt convinsi ca UE ar fi incompleta fara sud-estul Europei. Potrivit europarlamentarului Cristian Preda, membru al Partidului Democrat Liberal de guvernamant, o Uniune Europeana cu tari ex-comuniste, dar fara Romania si Bulgaria ar fi de neimaginat.
Cu toate acestea, Preda nu poate spune daca discrepanta dintre conditiile de trai din Romania si restul UE este rezultatul unei anumite mentalitati nationale sau al unei lipse de vointa politica. El spune ca dezvoltarea societatii si politica sunt strans legate.
"De aceea este atat de greu de prezis cand Romania va atinge in cele din urma standardele UE in toate domeniile", a spus Preda.
In ceea ce priveste Bulgaria, cea mai saraca tara a blocului se situeaza pe ultimul loc la capitolul venituri, pensii, productivitatea muncii si eficienta energetica. Ea continua sa primeasca scoruri negative in materie de reforme judiciare, gestionarea subventiilor si lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a traficului de fiinte umane.
sursa: Jurnalul