Antena Căutare

Egipt: Hosni Mubarak a demisionat. Armata a preluat puterea

Hosni Mubarak a demisionat din functia de presedinte al Egiptului, dupa mai bine de 30 de ani. Anuntul a fost facut de vicepresedintele Omar Suleiman. Televiziunea de stat egipteana a anuntatca Hosni Mubarak a transmis responsabilitatea conducerii tarii Consiliului Superior al Armatei. Piata Tahrir este „in extaz", imaginile arata multimile de oameni care se bucura si flutura steaguri, relateaza BBC.

UPDATE 22.10: "Demisionand, presedintele Mubarak a raspuns dorintelor poporului egiptean. A devenit evident pentru egipteni ca ceea ce urmeaza va fi o democratie originala, creata de ei", a declarat presedintele SUA, Barak Obama, intr-un discurs la Washington.

UPDATE 20.30:
Ministrul egiptean al Apararii, Mohamed Hussein Tantaui, noul om forte al tarii, a salutat multimea care celebra demisia presedintelui Hosni Mubarak, in fata palatului prezidential din Cairo.

Mohamed Hussein Tantaui conduce Consiliul suprem al fortelor armate egiptene, o comisie de militari care a preluat conducerea tarii dupa demisia lui Mubarak.

Manifestantii care sarbatoreau in fata palatului l-au recunoscut in momentul in care trecea prin fata lor intr-o masina civila escortata de doua masini.

El a oprit pentru scurt timp si a iesit sa salute multime care il felicita.

UPDATE 19.35:


UPDATE 19:00:
O sursa militara a declarat, pentru Reuters, ca maresalul Mohammed Hussein Tantawi, ministrul apararii si comandantul fortelor armate, estre seful Consiliului Superior al Armatei, cel care a preluat conducerea Egiptului


UPDATE 18.00:
Hosni Mubarak a demisionat din functia de presedinte al Egiptului

VEZI AICI IMAGINI LIVE DIN PIATA TAHRIR!




UPDATE 17.10: Presedintele egiptean Hosni Mubarak a parasit Cairo si se afla impreuna cu familia sa in statiunea Sharm el-Sheikh, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al Partidului National Democrat, aflat la putere

UPDATE 16.30: Peste un milion de oameni protesteaza pe strazile Egiptului

UPDATE 16.00: Cea mai importanta grupare de opozitie din Egipt a facut apel la egipteni sa ramana pe strazi pentru a-l determina pe presedintele Hosni Mubarak sa plece de la putere, catalogand cel mai recent discurs al sefului de stat drept un truc, informeaza Reuters

UPDATE 15.10: Potrivit Israel TV, Mubarak se afla in Sharm-El-Sheik. Manifestantii au ocupat mai multe cladiri guvernamentale

UPDATE 14.30: Al-Arabyia a anuntat ca Mubarak ar fi parasit Cairo. Deocamdata nu se cunoaste destinatia

UPDATE 14.00: In momentul in care comunicatul militarilor era citit la televiziunea de stat, un colonel egiptean a citit acelasi mesaj cu voce tare in fata palatului prezidential din Cairo, subliniind ca inaltul comandament sustine reformele anuntate cu o zi inainte de Hosni Mubarak.

Majoritatea manifestantilor reuniti in fata palatului pazit sperau sa obtina sprijinul armatei si ei si-au exprimat furia dupa ce au aflat pozitia militarilor, iar unul dintre ei a smuls microfonul din mainile ofiterului, pentru a protesta.

"Ne-ati dezamagit, ne-am pus toate sperantele in voi", a spus el, in timp ce multimea scanda sloganuri care solicitau ca presedintele Mubarak sa fie judecat.

"Nu, nu, nu este o lovitura de stat", s-a aparat colonelul, dand asigurari ca armata nu va prelua puterea, dar ca va avea grija ca vointa populara sa fie reflectata in programul de reforme al regimului.

UPDATE 13:20:
Armata egipteana a anuntat vineri ca garanteaza reformele promise de presedintele Hosni Mubarak, cerand revenirea la normal a situatiei din tara si avertizand impotriva oricarui afront la adresa securitatii Egiptului, relateaza AFP.

In "comunicatul numarul doi" al Consiliului suprem al fortelor armate, citit la televiziunea publica de un prezentator, armata a dat asigurari ca va garanta "alegeri libere si transparente", la o zi de la anuntul lui Mubarak, puternic contestat in strada, ca ii va delega prerogativele vicepresedintelui.

Consiliul, prezidat de ministrul Apararii Mohamed Hussein Tantawi, a anuntat masuri "pe baza ultimelor evolutii care determina destinul tarii (...) si decizia de a delega prerogativele vicepresedintelui".

Armata da asigurari ca va garanta organizarea unor "alegeri prezidentiale libere si transparente in lumina amendamentelor constitutionale decise" si a "avertizat impotriva oricarui afront la adresa securitatii nationale si a cetatenilor".

Consiliul "subliniaza necesitatea revenirii la munca in institutiile statului si intoarcerea la o viata normala.

UPDATE 12:30:
Trei soldati ai armatei egiptene si-au abandonat armele si uniformele pentru a se alatura manifestantilor impotriva regimului lui Hosni Mubarak, vineri dimineata, in centrul Cairo, au declarat martori oculari, citati de AFP.

"Ei s-au alaturat multimii zambind si au scandat sloganuri impotriva regimului", a declarat pentru AFP un student, Omar Gamal.

Zeci de mii de manifestanti se afla vineri dimineata la Cairo, in piata Tahrir si pe strazile din apropierea Parlamentului, pentru o noua mobilizare masiva impotriva presedintelui Hosni Mubarak.

UPDATE 11:10:
Zeci de mii de manifestanti se reunisera, vineri dimineata, in piata Tahrir din Cairo, pentru o noua mobilizare masiva impotriva presedintelui egiptean Hosni Mubarak, care continua sa se agate de putere, relateaza AFP.

Printre cei care si-au petrecut noaptea in aceasta piata devenita simbolul miscarii de contestare, unii inca dormeau in corturi, in timp ce altii se trezisera devreme si scandau sloganuri impotriva presedintelui Mubarak, purtand drapele egiptene.

Multi afisau o atitudine de sfidare dupa dezamagirea provocata de anuntul presedintelui, joi seara, ca ii va delega prerogativele vicepresedintelui, dar fara sa renunte la putere.

"Dupa 30 de ani, suntem obositi sa-l mai ascultam, tot ce vrem sa auzim este ca va pleca", afirma Mohammad Ibrahim, un invatator in varsta de 42 de ani venit din Alexandria, al doilea oras ca marime din tara.

In fata presiunii populare care se mentine puternica, Hosni Mubarak, aflat la putere de aproximativ 30 de ani, a declarat joi seara, in cadrul unei alocutiuni televizate ca ii deleaga prerogativele vicepresedintelui Omar Suleiman, dar fara sa demisioneze.

Omar Suleiman, caruia presedintele Hosni Mubarak i-a delegat puterea, a fost propulsat in prim-planul scenei politice prin nominalizarea sa in functia de vicepresedinte, dupa ce timp de mai multi ani a administrat din umbra dosarele fierbinti de politica externa ale Egiptului, relateaza AFP.

In plina contestare populara a regimului si intr-o tentativa de calmare a situatiei, Hosni Mubarak l-a numit la 29 ianuarie pe Suleiman, directorul serviciilor secrete, in functia de vicepresedinte, primul post de acest tip din aproape 30 de ani de regim.

El detine recordul de armistitii israeliano-palestiniene, adeseori de scurta durata, incheiate dupa cea de-a doua intifada palestiniana din 2000. Suleiman a stiut sa opereze din umbra, vorbind cu Israelul si cu inamicul declarat al acestuia, Hamas.

In mod inevitabil, el a avut si "misiuni speciale". Administreaza in prima linie strategiile dosarelor Israel si Palestinieni, mai mult decat ministrul de Externe, Ahmed Abul Gheit.

Pentru el, "meseria" este un joc de sah sau de carti. Nu castigi toate partidele. Astfel, generalul Suleiman si-a plasat oamenii in Gaza si totusi Hamas a reusit sa inlature in iunie 2007 Fatah, al lui Mahmoud Abbas.

Suleiman este cel care l-a sfatuit pe presedinte sa vina intr-o masina blindata, la 22 iunie 1995, la Addis Abeba, pentru un summit panafrican, salvandu-i viata. Teroristi islamisti au organizat o ambuscada, iar Mubarak si Suleiman au supravietuit gloantelor lor gratie vehiculului blindat, dar soferul a murit.

Grupurile islamiste radicale Gamaa islamiya sau Jihad, responsabile de atentatele sangeroase din Egipt, sunt primele sale tinte in anii '90. Reprimarea acestora a fost nemiloasa.

"Suleiman este clar, structurat, subtil, credibil pentru toti si, deci, respectat de toti", a declarat pentru AFP fostul sef al serviciilor de informatii dintr-o mare tara europeana, care se intalneste cu el frecvent.

"Provenit din matricea militara, el este ochii si urechile presedintelui, cu un simt ascutit al intereselor Egiptului", mentioneaza "colegul" sau european, fin cunoscator al lumii arabe.

Hosni Mubarak a confirmat, joi seara, faptul ca nu va mai candida la presedintie, la alegerile din septembrie. Afirmatia a fost facuta in cadrul unui discurs televizat inregistrat, in timp ce piata Tahrir era plina de oameni. Exista acum posibilitatea izbucnirii unor noi conflicte in Cairo, unde mii de persoane asteptau demisia presedintelui egiptean.

Sursa: Antena3

Sarkozy: Multiculturalismul reprezinta un esec in Franta si intreaga Europa... Sase romani au furat bani de pe cardul sotului presedintelui Irlandei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x