Căutare Live

Țara în care natalitatea crește alarmant și unde se fac campanii de sensibilizare pentru a stopa fenomenul

Natalitatea în Egispt a crescut foarte mult în ultimii 30 de ani, depășind în prezent numprul de 100 de milioane de locuitori. Acest lucru este îngrijorătăr, având în vedere nivelul de trai scăzut din această țară.

Egiptul a depășit, marți, pragul de 100 de milioane de locuitori, o creștere demografică ce constituie o provocare majoră pentru această țară a cărei populație, adeseori tânără și săracă, scrie AFP, scrie hotnews.ro
Egiptul este cea mai populată țară arabă și ocupă locul trei la scara continentului, după Etiopia și Nigeria, și locul 14 la nivel mondial.
În Cairo, orașul cu peste 20 de milioane de locuitori, contorul electronic instalat pe clădirea în care se află Agenția pentru Statistici (Capmas), a trecut de la 8 la 9 cifre pentru prima oară, marți.

În ultimii 30 de ani, rata natalității a crescut drastic, cu o medie de 1,5 milioane de nașteri pe an, o cifră rezumă creșterea: în urmă cu trei decenii, în 1990, în Egipt trăiau "doar" 57 de milioane de oameni.

Ritmul a încetinit ușor în ultimii ani, dar un copil se naște în medie la fiecare 17,9 secunde. Iar autoritățile încearcă acum să găsească soluții. În ultimii ani, au fost inițiate campanii de sensibilizare, precum "Doi, ajung", referindu-se la numărul de nașteri..

Șomajul rămâne un vector de tensiuni sociale, iar milioane de persoane au locuri de muncă instabile, fără protecție socială și alimentează o economie informală, inflația a redus drastic puterea de cumpărare, iar dificultățile economice se accentueză.

Conform celor m,ai recente statistici, circa un egiptean din trei trăiește sub pragul sărăciei. Ca în majoritatea țărilor arabe, Egiptul are o populație foarte tânără, cu peste 60% din cetățeni sub 30 de ani.

În 2017, președintele Abdel Fattah al-Sissi a plasat suprapopularea în cadrul principalelor amenințări la adresa țării sale, alături de terorism.

Vinerea trecută, într-o ședință de guvern, premierul Mostafa Madbouly a subliniat din nou această îngrijorare: "creșterea populației este cea mai mare provocare pentru stat (...) și acest lucru afectează securitatea națională".

Dacă nicio politică eficientă nu este pusă în practică, Egiptul va avea 120 de milioane de locuitori în 2030, potrivit previziunilor Națiunilor Unite, scrie aceeași sursă.

foto: commonswikimedia.org

Donald Trump l-a acuzat pe Michael Bloomberg de rasism, publicând pe Twitter o înregistrare în acest sens, din 2015... Un membru al unei trupe de black metal a incendiat trei biserici în SUA pentru a deveni celebru...
Ultimele știri