Mai multe publicatii au relatat la sfarsitul saptamanii trecute ca Statele Unite au dat termen pana marti ca Credit Suisse si alte noua banci sa dea informatii privind americanii care ascund bani in conturi elvetiene, in caz contrar urmand ca bancile sa fie puse sub acuzate.
Potrivit ziarului Tagesanzeiger, Elvetia urma sa ofere pana marti o estimare privind activele detinute de rezidenti americani in conturi secrete la banci elvetiene. Micheline Calmy-Rey a reiterat comentarii de luni ale ministrului de Finante Eveline Widmer-Schumpf, afirmand ca Elvetia nu a cedat cererilor din SUA.
"Niciun fel de date referitoare la clientii unor banci nu au fost transferate in Statele Unite. Elvetia nu va oferi detalii legate de negocierile care au loc", a afirmat Calmy-Rey intr-o conferinta de presa.
Elvetia a rezistat pana acum sa recurga la o lege de urgenta, asa cum a procedat in cazul unei investigatii impotriva UBS, cand a renuntat la secretul bancar si a oferit informatii referitoare la circa 4.450 de clienti, astfel incat banca sa evite acuzatii penale.
Guvernul vrea sa fie gasita o solutie care sa nu necesite acordul Parlamentului, care cu greu a acceptat acordul privind UBS.
Statele Unite vor sa obtina mai multe informatii decat permite actuala legislatie elvetiana, cerand detalii legate de clientii americani cu conturi de minim 50.000 de dolari, detinute in perioada 2002-2010 la banci precum Credit Suisse, Juliul Baer, Wegelin si banci cantonale din Zurich si Basel.
SUA au amplificat presiunile in ultimele luni, anuntand Credit Suisse ca este obiectul unei investigatii oficiale, iar mai multi bancheri au fost pusi sub acuzare, pentru ca ar fi ajutat clienti ai UBS sa isi transfere activele la alte banci elvetiene.
Sursa: Jurnalul National
Vezi ce programe de austeritate au adoptat si alte state din UE... Perchezitii la birourile Google din Seul...