Antena Căutare

Erdogan şi Putin inaugurează gazoductul TurkStream care alimentează Turcia şi Europa cu gaze naturale ruseşti

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin au inaugurat miercuri gazoductul TurkStream, care simbolizează apropierea lor şi care va transporta în Turcia şi în Europa gaze naturale extrase din Rusia, relatează AFP.

În cadrul unei ceremonii foarte pompoase, la Istanbul, Erdogan a catalogat deschiderea acestui gazoduct, care urmează să transporte anual 31,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, drept ”evenimentul istoric al relaţiilor turco-ruse şi hărţii energetice regionale”.

”Parteneriatul dintre Rusia şi Turcia se consolidează în toate domenile, în pofida eforturilor celor care i se opun”, a declarat Putin, potrivit unei traduceri ale declaraţiilor sale în turcă.

În urma discursurilor pe care le-au susţinut, cei doi şefi de stat au deschis în mod simbolic vana gazoductului - intitulat şi Turkish Stream.

Această infrastructură, a cărei construcţie a început în 2017, simbolizează spectaculoasa apropiere dintre Turcia şi Rusia, după o gravă criză diplomatică în 2015.

Odată cu acest nou gazoduct, Turcia îşi securizează alimentarea marilor oraşe energofage din vest şi se impune şi mai mult drept o răscruce energetică majoră.

Pentru Rusia este vorba despre alimentarea Europei de Sud şi de Sud-Est - prin ocolirea Ucrainei, iniţial principala ţară de tranzit a gazelor naturale ruseşti livrate Europei, dar cu care relaţiile s-au deteriorat profund după anexarea Crimeei şi izbucnirea unui război în estul rusofon, în 2014.

Gazoductul este alcătuit din două conducte paralele, cu o lungime de aproximativ 930 de kilometri, care leagă Anapa din Rusia şi Kiyiköy din Turcia (nord-vest).

TurkStream a început încă de săptămâna trecută să alimenteze Bulgaria, vecină cu Turcia, şi este pe cale să fie prelungit către Serbia şi Ungaria.

Inaugurarea gazoductului are loc în contextul în care cresc tensiunile în Libia şi în Siria, două ţări în care Ankara şi Moscova au interese divergente.

”Împreună cu Rusia, noi nu am lăsat divergenţe recente de puncte de vedere să prevaleze asupra intereselor noastre comune”, a subliniat Erdogan.

Sursa : news.ro

Panică între actorii de la Hollywood! Au primit amenințări telefonice legate de tensiunile dintre Statele Unite și Iran... Ea este cea mai bătrână femeie din lume! Ce vârstă a împlinit femeia care s-a îndrăgostit de viață...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x