Antena Căutare

Europa, în pragul unei crize a refugiaților! Aceștia ar putea să ajungă şi în România, după ce traversează Bulgaria

Criza imiganţilor ia amploare. Paza de coastă elenă a tras focuri de avertisment pentru a forţa mai multe bărci să facă drum întors. Totul după ce autorităţile de la Ankara au deschis graniţele, nemulţumite că nu au fost sprijinite de Europa în conflictul cu Siria.

Sunt imagini surprinse la câţiva metri de malurile insulei Lesbos. Paza de coastă trage focuri de avertisment în apă, pentru a îndepărta bărcile pline cu refugiaţi sirieni. Într-o altă scenă, un agent de frontieră împinge o barcă pneumatică.

De vineri, Turcia şi-a deschis frontierele pentru imigranţi, însă mesajul Greciei a fost clar. Nu mai are loc are loc pentru oamenii din Afganistan, Iran sau Siria care fug de sărăcie şi război. Capacitatea taberelor de refugiaţi a fost depăşită de şapte ori.

Nu trebuie să permitem ca refugiaţii să devină o minge de ping-pong între interesele geopolitice ale diferiţilor actori. Cine încearcă să facă asta, se va lovi de rezistenţa noastră.

Situaţia tensionată dă naştere tragediilor

Un copil a murit iar un altul a ajuns de urgenţă la spital după ce barca în care se aflau s-a răsturnat, în drum spre insula Lesbos. Presiunea se simte şi în Chios şi Samos. Localnicii împiedică cu propiile forţe intrarea refugiatilor. Îi împing cu mâinile goale înapoi în bărci, atunci când încearcă să escaladeze malul.

La punctul Edirne, s-au dus lupte tot weekendul. Nici tunurile de apă, nici gazele lacrimogene lansate de autorităţile elene nu i-au descurajat pe imigranţii care au rispostat cu pietre şi sticle şi au cerut să li se permită accesul.

Nu sunt destule locuri de muncă, iar când găseşti ceva, eşti plătit prost.

Refugiaţii ar putea să ajungă şi în România, după ce traversează Bulgaria. Autorităţile de la Sofia au mobilizat armata la graniţa cu Turcia, iar Grecia a ridicat nivelul de securitate de la frontieră la cel maxim şi nu va mai accepta nicio cerere de azil timp de o lună. Preşedintele Erdogan se va întâlni cu Vladimir Putin joi într-o încercare de a găsi soluţie. Iar mâine, preşedinţii principalelor instituţii europene vor merge în Grecia.

Prioritatea noastră este să oferim Bulgariei şi Greciei susţinerea de care au nevoie pentru a face faţă situaţiei de la graniţe, pentru că provocarea cu care autorităţile elene se confruntă acum este şi a europenilor.

3,7 milioane de imigranţi s-au refugiat până acum în Turcia. Vineri, Ankara a încălcat acordul încheiat în 2016 cu Uniunea Europeană invocând lipsa de sprijin în războiul din Siria.

Jack Welch:”managerul secolului” a decedat la vârsta de 84 de ani ca urmare a unei insuficiențe renale... Vaticanul deschide arhivele „Papei lui Hitler”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x