Rețeaua Facebook trebuie să respecte prevederile legislative din Franța în ce privește postarea imaginilor pe rețeaua de socializare, a hotărât o curte de judecată din Paris, în urma unei plângeri formulate de un profesor căruia platforma de socializare i-a suspendat contul pentru postarea unei fotografii a unui nud realizat de pictorul Gustave Courbet, scrie arstechnica.com.
O fotografie a picturii intitulate ''Originea lumii'' (''L'Origine du monde'' — 1866), de la Musée d'Orsay din Paris și care prezintă o femeie goală întinsă pe spate, a fost postată de profesor pe contul său de Facebook. Cei de la Facebook au intervenit imediat și au suspendat contul respectiv, iar profesorul s-a adresat justiției franceze.
Cei de la Facebook se apără și spun la rândul lor că demersul în justiție este nefondat pentru că orice problemă se rezolvă, conform Secțiunii 15 din Termenii Serviciului Facebook, cu reponsabilii rețelei de socializare la Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul Nord din California sau la o curte federală din ținutul San Mateo.
În martie 2015, Curtea Superioară din Paris i-a dat dreptate profesorului, instanța motivând că profesorul avea dreptul să acționeze Facebook în judecată în baza legii franceze. Curtea de apel, care a formulat recent sentința, a fost de acord că prevederile din secțiunea Termenii Serviciului Facebook sunt abuzive și încalcă legea consumatorului francez îngrădindu-le libertatea utilizatorilor francezi de Facebook de a se adresa, în cazul unor litigii, unor instanțe naționale, scrie BBC.
Potrivit Le Monde, avocatul profesorului, Stephane Cottineau, a declarat că ''această acțiune va reprezenta un precedent și va obliga Facebook și alte companii străine care funcționează în mediul online să folosească această speță pentru a-și modifica condițiile de utilizare''. Hotărârea deschide calea și pentru alți cetățeni francezi ale căror conturi au fost suspendate să acționeze Facebook în instanță. Rețeaua de socializare are prevederi stricte în privința imaginilor nud și moderatorii stabilesc dacă o anumită postare trebuie eliminată sau nu. Modalitățile de administrare a postărilor și comentariilor au cauzat controverse aprinse și în trecut, o excepție fiind admisă în 2014 pentru anumite imagini care înfățișau mame care alăptau, scrie arstechnica.com.
Sursă: Agerpres
Case avariate în Grecia, în urma unui cutremur cu magnitudinea 5,2... "Thinking Out Loud" a lui Ed Sheeran, piesa anului la premiile Grammy 2016. Lista câștigătorilor...