Antena Căutare

Familia lui Lech Kaczynski acuza Moscova de catastrofa aviatica de langa Smolensk

Familia presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, care si-a pierdut viata la 10 aprilie 2010 in catastrofa aviatica de langa Smolensk, impreuna cu sotia sa Maria si alti 94 de cetateni polonezi, considera in continuare ca "accidentul a fost orchestrat de Moscova", relateaza postul de televiziune polonez TVN24 si agentia rusa de presa RIA Novosti

Raportul final al Comitetului interstatal pentru aviatie (MAK) de la Moscova privind cauzele accidentului de langa Smolensk nu numai ca nu le-au convins pe rudele lui Kaczynski ca de vina ar fi pilotii polonezi, dimpotriva, le-a consolidat atitudinea antiruseasca - noteaza RIA Novosti, citata de Agerpres.

"Ipoteza unui complot privind asasinarea presedintelui polonez pare astazi mai credibila decat oricand", a comentat luni pentru presa poloneza Marcin Dubieniecki, sotul si reprezentantul Martei Kaczynska-Dubieniecka, singura fiica a cuplului Kaczynski decedat in accident.

"Sunt mai multe semne care arata ca rusii si-ar fi dorit sa-l omoare pe Lech Kaczynski" - a declarat Marcin Dubieniecki canalului de televiziune TVN24. 'Spun aceste lucruri in calitate de reprezentant al Martei Kaczynska' - a subliniat el, enumerand printre motivele pentru care Rusia dorea moartea presedintelui Kaczynski posibila lui victorie in alegerile prezidentiale, reactia la evenimentele din august 2008 din Georgia, politica Poloniei in cadrul UE.

Dubieniecki a acuzat MAK, care s-a ocupat de investigarea accidentului, in ascunderea unor fapte importante, cum ar fi incercarea pilotilor cu 22 de secunde inainte de accident de a renunta la aterizare si de a redresa inaltimea aparatului de zbor. Aceasta tentativa a esuat, deoarece echipajul Tu-154M nu dispunea de date veridice despre inaltimea de zbor a avionului si pozitia acestuia in raport cu pista, sustine ginerele defunctului presedinte polonez, citat marti de The Daily Telegraph.

Mult mai dur in declaratii a fost fratele geaman al presedintelui mort, Jaroslaw, care a declarat ca raportul final al MAK privind cauzele catastrofei este o "batjocura" la adresa Poloniei.

Presedintele polonez in exercitiu Bronislaw Komorowski a fost de parere ca ancheta MAK a fost efectuata cu erori, desi nu a pus sub semnul intrebarii principalele concluzii ale anchetei. Indirect, a acuzat partea rusa de accident si ministrul polonez de interne Jerzy Miller, el fiind de parere ca, in conditiile meteorologice date, turnul de control rusesc trebuia sa interzica aterizarea, sub orice forma, a aeronavei oficiale poloneze.

De altfel, Polonia a anuntat ca va da publicitatii marti inregistrarile discutiilor controlorilor rusi de trafic aerian de la turnul de control de pe aeroportul militar Severnii de langa Smolensk inainte de prabusirea Tu-154M, dupa cum relateaza media de la Varsovia.

Oficial, Ministerul polonez de Interne nu a anuntat publicarea inregistrarilor, ci doar o conferinta de presa la ora locala 14:00 cu participarea ministrului Jerzy Miller, responsabil de ancheta Poloniei a accidentului aviatic din vestul Rusiei.

Aeronava presedintelui polonez Lech Kaczynski - Tu-154 - s-a prabusit la 10 aprilie, langa Smolensk, in timpul manevrei de aterizare in conditii de vizibilitate redusa din cauza cetii dense. Toti cei 96 de ocupanti ai avionului - 88 de inalti oficiali plus 8 membri ai echipajului - au murit. Delegatia oficiala poloneza urma sa participe la o ceremonie comemorativa la Katyn, unde in 1940, la ordinul lui Stalin, au fost executati mii de militari polonezi.

Sursa: jurnalul.ro

Studiu: Atacurile cibernetice ar putea provoca o catastrofa mondiala... O superfurtuna ar putea lovi statul american California...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x