Antena Căutare

Echipa Observator, în mijlocul incendiilor din Australia. Focul continuă să pârjolească orașele, iar un milion de oameni au primit ordin de evacuare

Dezastru, deznădejde şi teamă pentru viitorul planetei. Asta a simţit echipa Observator de cum a ajuns pe continentul de foc. În mijlocul apocalipsei australiene, colegii mei, Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea, resimt teroarea în care milioane de oameni trăiesc deja de câteva săptămâni. Situaţia e critică. Un sfert de milion de oameni sunt vizaţi de un ordin de evacuare urgent în estul ţării. Focul e de neoprit - peste 10 milioane de hectare s-au transformat în cenuşă. 

După aproape 20 de ore de zbor, peisajul de deasupra Australiei îţi taie respiraţia. E un continent transformat în cenuşă. O ţară arsă în cel mai mare incendiu din istorie. Prima senzaţie este cea de sufocare. Pământul parcă arde. La fel şi aerul. Sunt aproape 40 de grade, iar în Sydney, seara, descoperim un oraş prins între teroare şi speranţa că viaţa poate continua la fel ca înainte de. apocalipsa adusă de foc.

Un miliard de animale au murit din cauza incendiilor din Australia. Care sunt speciile pe cale de dispariție din cauza dezastrului

Contrastul uriaş impresionează în momentul în Australia. Pe de o parte, zonele măcinate de luni bune de incendii, pe de altă parte, cotidianul marilor oraşe, unde oamenii trăiesc într-adevăr cu gândul la tot ceea ce se întâmplă doar la câteva zeci de kiloemtri distranţă.

”Nu ţi-ai fi putea imagina că, lângă una dintre cele mai frumoase şi aglomerate metropole, lumea aşa cum o ştiam nu mai există. Prin norul de fum, disoerarea atinge cote maxime. Cu fiecare oră care trece, incendiul se extinde şi ia tot mai multe vieţi. Deja, peste un miliard de animale au ars de vii şi peste 10 milioane de hectare de vegetaţie s-au făcut scrum. În Sydney, un sfert de milion de oameni au primit urgent ordin de evacuare, iar armata e pregătită să intervină. Între timp, noi imagini arată proporţiile infernului care a cuprins planeta.”, a spus Laurențiu Rădulescu, reporterul Observator trimis în Australia.

Scenele de groază au fost surprinse în casa lui Peter Davis, pompier cu zeci de ani de experienţă. Patru minute a durat până ce focul i-a ars întreaga proprietate. Bărbatul şi-a luat cei doi fii şi s-au salvat la limită.

Jumătate din Insula Cangurilor e cenuşă. În Victoria şi în New South Wales, cele mai populate state australiene, vântul care bate cu 90 de kilometri pe oră şi temperaturile uriaşe alimentează situaţia deja critică.

Miracol pentru un bărbat din Australia a cărui casă a fost făcută scrum! Un gest frumos l-a salvat! „Rămăsesem doar cu câteva cești”

Pompierii luptă cu focul şi nu au timp să se gândească la vieţile lor. 20 dintre ei, americani sosiţi în Australia, au fost întâmpinaţi cu aplauze pe aeroportul din Sydney.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât trei incendii uriaşe s-au contopit. Iar împreună, acoperă jumătate de milion de hectare - de 5 ori suprafaţa Canberrei. Doar câteva animale rănite grav au fost salvate la timp.

Mâine, echipa Observator înaintează spre zonele de risc. Veţi vedea reportaje exclusive din mijlocul infernului, unde sunt blocate şi mii de familii de români. Deşi pare atât de departe, Australia e apelul de trezire al întregii planete.


De la dragoste la ură. Cum au ajuns SUA și Iran la un pas să declanșeze Al Treilea Război Mondial... Ultimele informații despre avionul ucrainean doborât în Teheran: ”A fost o greșeală!”...
Cupluri zodiacale care devin mai puternice peste ani. Dragostea lor durează o viață întreagă
În „baletul cosmic”, anumite perechi zodiacale se angajează într-un dans care se...
Horoscopul zilei de 5 iunie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la mediul online. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 5 iunie 2023 spune că Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la mediul...
Parteneri
Cel mai bun smoothie antiinflamator. Nutriționiștii îl recomandă pentru micul dejun
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x