Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Raman cu tine

Imagini uluitoare! Incendiile din Amazonia fac prăpăd. E din nou beznă în plină zi, în Sao Paolo, din cauza fumului

E prăpăd în Amazonia, acolo incendiile nu contenesc de zile bune. Sao Paolo este plin de fum și ziua s-a transformat în noapte. Valul de fum vine de la o distanță de aproximativ 3.000 de kilometri și a întunecat cerul orașului timp de o oră.

E prăpăd în Amazonia, acolo incendiile nu contenesc de zile bune. Sao Paolo este plin de fum și ziua s-a transformat în noapte. Valul de fum vine de la o distanță de aproximativ 3.000 de kilometri și a întunecat cerul orașului timp de o oră.

Potrivit presei străine, incendiile de vegetație au izbucnit în Bolivia și Randonia, aflate la 2.700 de kilometri de orașul Sao Paulo, iar „frontul rece şi-a schimbat direcţia, astfel că vânturile au adus cu ele norii de fum” care au provocat bezna, explică cercetătorii.

Numărul incendiilor de pădure a crescut din cauza defrișărilor

Numărul incendiilor de pădure în Brazilia a crescut cu 83% de la începutul anului 2019, comparativ cu anul precedent, în special în Amazonia, din cauza defrişărilor şi a secetei.

Creşterea numărului de incendii de pădure în Brazilia are loc după doi ani consecutivi de declin şi este cea mai importantă din 2013, potrivit INPE, care utilizează date din satelit actualizate în timp real.

Cele mai numeroase incendii au fost înregistrate în statele ocupate total sau parţial de pădurea amazoniană. Cel mai afectat stat este Mato Grosso (centru-vest), cu 13.682 de incendii, o creştere cu 87% faţă de întreg anul 2018.

Incendiile din Amazonia sunt provocate în special de defrişări prin ardere, utilizate pentru a transforma zone împădurite în zone agricole şi de creştere a animalelor, sau pentru a curăţa zone deja defrişate, de obicei în timpul sezonului uscat care se încheie peste două luni.

"Ceea ce vedem este o consecinţă a creşterii defrişărilor dezvăluite de cifrele recente", a declarat Ricardo Mello, din cadrul programului Amazonia al Fondului Mondial pentru Natură-Brazilia.

Potrivit INPE, defrişarea în iulie 2019 a fost de aproape patru ori mai mare decât în aceeaşi lună a anului 2018.

Aceste cifre au fost puse la îndoială de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, un critic feroce al politicilor de protecţie a mediului, care l-a demis pe Ricardo Galvao, preşedintele INPE, acuzându-l că a minţit şi că a stricat imaginea Braziliei.

În America de Sud, Brazilia este ţara cea mai afectată de incendiile de pădure în 2019, urmată de Venezuela (26.453) şi de Bolivia (16.101).

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro