Notre Dame a ars, francezii rămân cu statuile! În urmă cu trei zile, le-au coborât de pe catedrală, pentru restaurare

 
+4 click pentru
galerie

"Este un eveniment excepţional, magic. Este pentru prima dată când le vedem de atât de aproape, întrucât au fost amplasate acolo în anii 1860", sunt declarații făcute în urmă cu trei zile, când catedrala Notre Dame din Paris intra în atenția lumii prin vestea că va fi restaurată. Impresionantul monument al francezilor arde acum aproape de temelii și există suspiciunea că incendiul n-ar fi fost accidental. 

Catedrala Notre Dame din Paris arde! Imaginile cu incediul au împânzit internetul. Președintele Franței anulează un discurs programat către naţiune. Pompierii luptă cu flăcările, iar focul s-a extins spre vârful gigant al catedralei, care s-a prăbușit. Mulțimi s-au adunat în piețele din apropiere. Un simbol al Parisului și al Europei e distrus! 

ORA 21:31 Catedrala Notre Dame arde. De la ce a izbucnit incendiul?

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a anulat luni discursul programat către naţiune din cauza "incendiului teribil" izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris, a anunţat un oficial de la biroul preşedintelui la Palatul Elysee. Anunţul a fost făcut în timp ce focul s-a extins spre vârful gigant al catedralei şi mulţimi de oameni s-au adunat în pieţele din apropiere.    

Pentru moment, nu sunt informații despre cauzele izbucnirii incendiului, însă nu se ignoră varianta focului pus intenționat, scrie LeFigaro.

ORA 21:15 Vârful cuprins de flăcări se prăbușeșe, cu tot cu clopotniță

Imaginile care surprins focul uriaș arată cum catedrala francezilor pare fără scăpare. Flăcările s-au extins cu repeziciune și timpul pare împotriva pompierilor care nu pot face față situației, mai scrie presa din Franța.

ORA 20.50  Celebra catedralã Notre-Dame din Paris, cuprinsã de flãcãri

Un puternic incendiu a izbucnit luni după-amiază la catedrala Notre-Dame din centrul Parisului, pompierii luând decizia de a evacua zona din jurul unuia dintre cele mai vizitate simboluri ale Franţei şi Parisului, conform AFP şi Reuters.

Francezii rămân cu statuile de 250 de kilograme, înalte de trei metri, comoara lăsată în urmă de Notre Dame

O operaţiune spectaculoasă a avut loc joi, la Paris, cu doar câteva zile înainte de incendiu, când 16 statui din cupru au fost demontate de pe fleşa catedralei Notre-Dame din Paris pentru a fi restaurate.

Această restaurare istorică a statuilor gri-verzui, care reprezintă 12 apostoli şi patru evanghelişti, se înscria în cadrul unui proiect de renovare a fleşei (turla) catedralei Notre-Dame din Paris.

Catedrala Notre Dame, un monument emblematic din Paris

Catedrala, un monument emblematic din Paris, construită între 1163 şi 1345, atrage aproape 13 milioane de vizitatori în fiecare an.

"Este ceva pe care nu îl voi mai vedea niciodată în timpul vieţii mele", declara, cu trei zile în urmă, un turist londonez care spune că a trăit un moment extraordinar atunci când o macara înaltă de 100 de metri a coborât la sol una dintre cele 16 statui.

Michele, o pensionară franceză, mărturisea că s-a deplasat special la faţa locului pentru a asista la acest eveniment şi că aşteaptă cu nerăbdare să vadă din nou statuile după ce acestea vor fi restaurate.

Statuile în cauză, înalte de trei metri şi cântărind aproximativ 250 de kilograme, au fost transportate la Perigueux, în regiunea Dordogne și urmau să fie readuse la Paris după restaurare. 

Autoritățile plănuiau să facă un eveniment major din repunerea statuilor pe vârful catedralei

"Ele vor fi renovate două câte două, în baza unui sistem de ştafetă, în timp ce celelalte vor fi expuse timp de 19 luni în centrul catedralei, înainte de a ajunge din nou pe fleşa de la Notre-Dame", explica Jean-Michel Guilment, care lucrează la Direcţia regională pentru afaceri culturale.

.Ele au fost instalate în timpul reconstrucţiei fleşei catedrale pariziene, realizată în perioada 1859-1860 de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc, care s-a autoreprezentat în una dintre statui, sub trăsăturile Sfântului Thomas. Fleşa originală a fost construită în 1250, însă a fost demontată în perioada 1786-1792.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
50 DE ANI DE LA PRIMA ASELENIZARE

vezi mai multe