Un oficial al Interpolului a afirmat vineri, la o conferinţă organizată la Lyon, Franţa, că o versiune a rezoluţiei introdusă de FBI va fi publicată fără un vot oficial al reprezentanţilor celor aproximativ 60 de state participante, au spus sursele.
În urma unei scrisori comune din partea unor oficiali ai instituţiilor care aplică legea din Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, grupul extins se va referi la dificultăţile în prinderea persoanelor care abuzează sexual copii, ca temei pentru ca firmele să ofere comunicaţiile utilizatorilor către autorităţile care au mandate din partea justiţiei.
”Furnizorii de servicii, dezvoltatorii de aplicaţii şi producătorii de dispozitive dezvoltă şi distribuie produse şi servicii cu criptare care permite practic exploatarea sexuală a copiilor”, potrivit unui proiect de rezoluţie obţinut de Reuters.
”Companiile de tehnologie trebuie să includă mecanisme în proiectarea produselor şi serviciilor criptate, pentru ca guvernele, acţionând cu autoritate legală, să poată obţine acces la date într-un format care permite citirea şi utilizarea lor”, arată proiectul.
Interpolul nu a răspuns duminică solicitărilor de comentarii, iar FBI a transmis întrebările Interpolului.
Marea Britanie şi Australia au adoptat recent legi care merg în această direcţie, dat nu este clar în ce măsură pot fi aplicate. În Statele Unite au avut loc confruntări în justiţie pe această temă, fără acţiuni majore din partea Congresului.
Implicarea Interpolului în această problemă este notabilă, având în vedere că din organizaţie fac parte şi Rusia şi alte ţări care nu au reglementări referitoare la supravegherea în masă sau spionarea minorităţilor politice şi a activiştilor.
“Această propunere va pune în pericol persoane care depind de criptarea puternică pentru a fi în siguranţă, inclusiv faţă de hackeri şi regimuri opresive. Va slăbi şi securitatea online a miliarde de oameni”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook, care s-a aflat printre companiile de tehnologie reprezentate la conferinţa de la Lyon
Facebook, care deţine şi platformele WhatsApp şi Instagram, a anunţat în acest an planurile de a cripta integral comunicarea prin intermediul serviciului de comunicare Messenger, astfel încât nici Facebook şi nici autorităţile care aplică legea să nu poată vedea conţinutul decât dacă au acces la unul dintre dispozitive.
Întrucât aplicaţia Messenger este una dintre cele mai valoroase surse de informare legată de persoanele care abuzează de copii, anunţul Facebook a dus la scrisoarea comună a trei dintre cei cinci membri a alianţei pentru informaţii “Five Eyes”, din care mai fac parte Canada şi Noua Zeelandă.
În schimb, activiştii tehnologiei, semnalând abuzurile din trecut legate de ”accesul excepţional” al guvernelor, au fost alarmaţi de tendinţa politică şi legală, iar îngrijorarea lor a crescut pe parcursul weekendului. Dacă o companie internaţională oferă capacitatea de hacking potrivit sistemului legal al unei ţări, atunci şi alte ţări vor cere şi vor obţine acelaşi acces, posibil transfrontalier.
”Ideea că Statele Unite sunt atât de preocupate să aibă acces excepţional legal la criptarea integrală, pe care doresc să o extindă aproape în orice ţară din lume, inclusiv în state autoritate cu care în caz contrar nu ar împărţi informaţii, este de neconceput pentru mine”, a spus Andrew Crocker, avocat la organizaţia non-profit Electronic Frontier Foundation.
Acesta a mai spus că ”a oferi o astfel de putere Rusiei, Chinei şi altor state autoritate este o îndepărtare totală de la datoria guvernului de a ne proteja”.
Sursa : news.ro
Donald Trump îi cere pe Twitter liderului nord-coreean Kim Jong Un să acţioneze rapid pentru un acord cu SUA... O adolescentă a deschis ochii după ce medicii i-au dat doar 12 ore de trăit. Mama fetei, în lacrimi: ”Am speranța că va ...