Antena Căutare

Iran-ul, Hezbollah-ul si alte entitati, condamnate sa plateasca 6 mld. $ unor victime ale atentatelor de la 11 septembrie

Un judecator federal american a dispus miercuri, printr-o hotarare simbolica, Iranului, miscarii siite libaneze Hezbollah si altor entitati sa plateasca suma de peste sase miliarde de dolari victimelor atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, informeaza AFP.

Iranul a negat intotdeauna orice responsabilitate in atentatele in care au fost ucise aproape 3.000 de persoane la New York si Washington, insa, intr-o hotarare in lipsa pronuntata pe 22 decembrie la New York, acesta a fost gasit vinovat de ajutarea Al-Qaida, care a revendicat aceste atacuri.

Judecatorul George Daniels, de la un tribunal din Manhattan, a validat miercuri aceasta hotarare in lipsa si recomandarile sale, in cadrul procedurii Havlish versus Bin Laden, dupa numele Fionei Havlish, o femeie care si-a pierdut sotul in atentatele de la New York. In hotarare sunt numiti Iranul, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, miscarea siita libaneza Hezbollah, Osama bin Laden, talibanii si miscarea Al-Qaeda.

Decizia de miercuri, care probabil ca nu va fi pusa niciodata in aplicare, stabileste despagubiri in valoare de 6,048 de miliarde de dolari, repartizate intre familiile a 47 de victime care s-au asociat plangerii depuse de Havlish, in functie de gradul de rudenie cu persoanele decedate.

Hotararea a fost luata in contextul in care Statele Unite si Iranul se afla in relatii deosebit de tensionate, din cauza programului nuclear iranian.

Va restitui Kremlinul Tezaurul Romaniei?... Romania, tinta terorista! Seicul Omar Bakri: "Romania este pamant islamic ce trebuie eliberat"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x