Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30X Factor

Iranul a convocat ambasadorul Marii Britanii după ce Marina Regală a capturat un petrolier iranian în apropiere de Gibraltar

Marina Regală Britanică a informat că a ajutat autorităţile din Gibraltar să captureze nava pentru că aceasta transporta petrol în Siria, încălcând astfel sancţiunile UE impuse guvernului sirian condus de preşedintele Bashar al-Assad.

Iranul a convocat ambasadorul britanic la Teheran pentru a denunţa ceea ce a numit ca fiind „capturarea ilegală” de către Marina Regală a unui petrolier iranian în apropiere de Gibraltar, relatează BBC.

Marina Regală Britanică a informat că a ajutat autorităţile din Gibraltar să captureze nava pentru că aceasta transporta petrol în Siria, încălcând astfel sancţiunile UE impuse guvernului sirian condus de preşedintele Bashar al-Assad.

Ministrul de Externe al Spaniei a informat că nava Grace 1 a fost capturată la cererea SUA. Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a numit acţiunea ca fiind „o formă de piraterie”.

Conform informaţiilor BBC, 30 de puşcaşi marini au fost transportaţi din Marea Britanie în Gibraltar pentru a ajuta autorităţile locale, la cererea guvernului din Gibraltar. Teheranul a răspuns prin convocarea ambasadorului britanic la Ministerul iranian de Externe pentru a denunţa „capturarea ilegală”.

Conform informaţiilor The Guardian, ambasadorul Rob Macaire a reiterat poziţia Marii Britanii, afirmând: „Marea Britanie salută acţiunea fermă a autorităţilor din Gibraltar de a impune sancţiunile împotriva regimului lui Bashar al-Assad”.

Procedura de capturare a navei s-a desfăşurat fără incidente şi fără să fie trase focuri de armă. Totuşi, într-un interviu acordat televiziunii iraniene, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran, Abbas Mousavi a descris capturarea ca fiind „piraterie” care nu are nicio bază legală. El a cerut ca petrolierul să fie eliberat imediat.

Ministrul de Externe interimar al Spaniei, Josep Borrell a declarat că Spania analizează circumstanţele acestei acţiuni însă a precizat că măsura a fost luată „la cererea SUA de către Marea Britanie”.

Consilierul pe securitate naţională al SUA, John Bolton, a declarat că vestea capturării navei este „excelentă” pentru că nava încălca sancţiunile UE impuse Siriei.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat că măsurile luate de autorităţile din Gibraltar şi de Marina Regală vor opri ca resurse valoroase să ajungă la regimul „criminal” al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Sursa : news.ro

Recomandari