Live acumFilm: Blonda de la drept
Prime Time 20:00Film: Parker

Iranul anunta primul lot de concentrate de uraniu

Iranul a produs primul sau lot de concentrate de uraniu (yellowcake), folosite ca baza pentru producerea de uraniu imbogatit, plecand de la minereul extras dintr-una din minele sale din sudul tarii, a declarat duminica seful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, citat de AFP.

"Occidentalii au sperat ca vom avea probleme in privinta aprovizionarii cu materie prima (pentru producerea de uraniu imbogatit) dar am primit astazi primul lot de yellowcake (prajitura galbena) de la mina Gachin", situata in apropiere de Bandar-Abbas, in sudul tarii, a declarat Salehi in cadrul unei intalniri cu presa difuzate in direct de posturile de televiziune.

Pana in prezent, yellowcake folosit de Iran in lantul sau de productie a uraniului imbogatit era "importat din exterior" a declarat Salehi, fara a face alte precizari.

Yellowcake, praf de concentrate de uraniu, este folosit pentru producerea unui gaz, hexafluorura de uraniu (UF-6), care este ulterior injectat in centrifuge, producand uraniu imbogatit.

Sursa: Jurnalul National

Recomandari