Antena Căutare

Alerta maxima in Ecuador: Eruptie iminenta a vulcanului Tungurahua

Autoritatile din Ecuador au decretat sambata nivelul maxim de alerta in jurul vulcanului Tungurahua, din centrul tarii, a carui activitate s-a intensificat in cursul diminetii, relateaza AFP.

"Am decretat alerta rosie in zona de influenta din cauza procesului eruptiv al vulcanului", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Felipe Bazan, numarul doi in cadrul Secretariatului national de gestionare a riscurilor (Apararea civila).

Directorul Institutului de geofizica din Quito, Hugo Yepez, a precizat ca alerta rosie se refera la localitatile situate pana la opt kilometri distanta de acest vulcan cu altitudinea de 5.029 de metri, el insusi situat la circa 135 de kilometri sud de Quito, in provincia Chimborazo.

Incepand de sambata dimineata, a precizat institutul, a fost observata o "intensificare a activitatii seismice foarte rapid si sustinut", insotita de explozii de materie incandescenta si cenusa.

Orasul turistic Banos, situat la poalele vulcanului si avand 15.000 de locuitori, este amenintat in cazul unei eruptii puternice, la fel ca localitatile Cusua, Juibe Chico si Bilbao, unde au fost ordonate evacuari partiale ale populatiei.

"Nu avem numarul exact" al persoanelor evacuate, a declarat Felipe Bazan, precizand ca presedintele ecuadorian Rafael Correa, care participa la un summit iberoamerican in orasul argentinian Mar de Plata, a fost informat in legatura cu aceasta situatie.

Vulcanul Tungurahua este in eruptie din 1999, dar de atunci a avut intensificari de activitate. In 2006, sase persoane au murit in timpul unei astfel de intensificari a activitatii vulcanice, in timp ce in acest an au fost emise mai multe alerte.

Sursa: Jurnalul National

Iranul anunta primul lot de concentrate de uraniu... SUA: Somaj de 10% din cauza miliardelor cheltuite pentru salvarea bancilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x