Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:00Animatie: Pisicile aristocrate

Iranul are un plan diabolic: deversarea de petrol in Stramtoarea Ormuz!

Revista germana Der Spiegel face dezvaluirea si explica scopul posibilei actiuni Iranul ar putea planifica o uriasa deversare de petrol in Stramtoarea Ormuz, sustine un raport secret obtinut de catre serviciile secrete occidentale. Scopul operatiunii ar fi blocarea temporara a acestui canal de transport maritim vital si fortarea unei suspendari a sanctiunilor occidentale, relateaza Der Spiegel.

Sanctiuni
Uniunea Europeana a decis luni adoptarea de noi sanctiuni impotriva Iranului, intensificand presiunile din cauza programului nuclear, a anuntat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle. "Am adoptat o noua serie de sanctiuni pentru a intensifica presiunile si a facilita negocierile", a spus Westerwelle, citat de Reuters. Noile sanctiuni vizeaza sistemul bancar iranian, industria si transporturile maritime.

Occidentul si Israelul suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran neaga acuzatiile.

Portret de comandant
Daca exista un om care intruchipeaza toate temerile Occidentului, acesta este generalul Mohammed Ali Jafari, comandantul Garzilor Revolutionare iraniene.

Calit de torturile din inchisorile fostului Sah, Jafari s-a numarat printre studentii care au luat cu asalt ambasada SUA din Teheran la 4 noiembrie 1979. Ulterior, Jafari (absolvent de arhitectura) a luptat in razboiul dintre Iran si Irak, iar din 2007 a preluat comanda Garzilor Revolutionare, cunoscute si sub numele de Pasdaran. Gruparea, fondata de liderul revolutionar ayatollahul Ruhollah Khamenei pentru a apara regimul islamic, s-a dezvoltat din acel moment asemenea unui stat in stat.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Recomandari