Turistii si diplomatii israelieni, in colimatorul teroristilor de zeci de ani

Tragicul atentat anti-israelian de miercuri, de la Burgas, in urma caruia cel putin opt persoane au murit si peste 30 au fost ranite, nu este, din pacate, un eveniment izolat. Tensiunile dintre israelieni, palestinieni si mai multe tari din Orientul Mijlociu, precum Liban sau Iran, dateaza de zeci de ani, iar, de-a lungul timpului, turistii si diplomatii israelieni au printre tintele preferate ale teroristilor.

Lista principalelor atacuri ce au vizat turistii si diplomatii israelieni:

- 6 octombrie 1985: La Ras Burka, pe litoralul Marii Rosii (Egipt), un politist a deschis focul asupra turistilor israelieni strigand "Allah akbar" si ucigand sapte dintre ei, dintre care patru copii. Ucigasul s-a sinucis la scurt timp dupa condamnarea sa la munca fortata pe viata.
- 4 februarie 1990: Noua morti si 17 raniti, in atacul unui autobuz ce transporta turisti israelieni intre Ismailiya si Cairo.
- 17 martie 1992: Un atentat cu masina-capcana comis impotriva ambasadei Israelului din Buenos Aires s-a soldat cu 29 de morti si circa 200 de raniti.
- 18 iulie 1994: Explozia produsa in capitala Argentinei de o masina-capcana impotriva Asociatiei israeliene de ajutor reciproc (AMIA) s-a soldat cu 85 de morti si 300 de raniti si a distrus imobilul in intregime. Ancheta acuza Iranul in cele doua atentate.
- 13 martie 1997: Un soldat iordanian deschide focul impotriva colegilor israelieni la Bakura, teritoriu restituit de Israel dupa semnarea tratatului de pace din octombrie 1994, provocand moartea a sapte persoane si ranirea altor cinci.
- 28 noiembrie 2002: 18 persoane, dintre care trei israelieni, sunt ucise intr-un atentat sinucigas comis impotriva unui hotel in care erau cazati israelieni la Mombasa, pe coasta kenyana. Cu cateva minute inainte, un avion israelian cu 261 de pasageri la bord scapa la limita de tiruri de racheta la decolarea din Mombasa. Acest dublu atentat este revendicat de Al-Qaeda.
- 7 octombrie 2004: 34 de morti, majoritatea turisti israelieni, si 105 raniti intr-un triplu atentat care a vizat hotelul Hilton din Taba si doua tabere de vacanta la sud de Sinai (Egipt). Atentatele sunt imputate unui grup salafist, Al-Tawhid wal Jihad.
- 13 februarie 2012: Doua atacuri care au vizat personalul ambasadei Israelului in India si Georgia s-au soldat cu patru raniti la New Delhi. Israelul a atribuit aceste atacuri Iranului.
- 15 februarie 2012: Doi iranieni sunt inculpati la Bangkok in cadrul unui presupus complot impotriva diplomatilor israelieni in Thailanda, dupa o serie de explozii produse cu o zi inainte intr-un cartier rezidential.
- martie 2012: Azerbaidjanul a afirmat ca a dejucat atentate, instigate de Iran, impotriva ambasadei Israelului in Statele Unite si a arestat 22 de persoane recrutate si formate de Teheran.
- 2 iulie: Premierul israelian Benjamin Netanyahu denunta "terorismul iranian fara frontiere" dupa arestarea in Kenya a doi cetateni israelieni suspectati de posesie de explozibil la Mombasa.

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri