Antena Căutare

ITAR-TASS: “Mihai Ghimpu indeamna moldovenii sa nu mai bea vodka ruseasca”

Intr-o declaratie facuta de presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, moldovenii sunt indemnati sa nu mai consume vodka importata din Rusia si sa consume vinul autohton, arata agentia ITAR-TASS. Conform gzt.ru, care citeaza Regnum Stiri, „pana la urma toate statele care produc vin, vand pana la 80% din productie pe piata interna. In final totul poate duce la extinderea a pietei interne de consum a productiei vinicole moldovenesti”. Reactia lui Ghimpu, din 13 iulie, vine ca urmare a interdictiei Rospotrbnadzorului de a importa cantitati mari de vin moldovenesc in Rusia

„In loc sa bem vinul moldovenesc, il pastram in beciuri si apoi il vindem in lume, in tot acest timp band vodka de proasta calitate. Vodka este o bautura alcoolica, nu este o bautura sanatoasa ", a declarat Ghimpu, citat de gzt.ru. In urma cu o saptamana, primarul Moscovei facuse un apel catre concetateni sa nu mai consume produsele importate din Moldova. Presedintele Moldovei nu vede nicio legatura reala intre decretul care vizeaza " ziua ocupatiei sovietice si problemele cu care se confrunta producatorii de vin din Moldova in Rusia".

Intr-o interventie la Radio Eho Mosckvi, pe 29 iunie, Ghenadii Oniscenko, seful Serviciului Sanitar rus „Rospotrebnadzor", a dat cu piatra spre guvernul de la Chisinau: „ Guvernul condus de domnul Filat, isi demonstreaza incapacitatea totala in a face ordine in domeniul vinicol. Dupa embargoul impus vinurilor moldovenesti, in 2006, producatorii locali si-au invatat lectia si au crescut masurile pentru producerea vinului, trimis spre piata rusa. Acum, calitatea vinului a scazut iar dramatic. Chiar daca nu vreau sa ii dau sfaturi, premierul Filat ar trebui sa se concentreze pe lucrurile importante pentru Moldova, nu pe cele pe care crede ca le rezolva acum". Conform lui Oniscenko, principala problema a acestui produs moldovenesc o reprezinta o substanta, metaloxil, din categoria pesticidelor. "Situația nu are nicio legatura cu politica. De fapt, din 30 iunie pana la 2 iulie, am gasit in 102 mii sticle de vin ale companiilor "Alianta-Vin", "Suvorov Vin" și "DK Intertrade", substante periculoase pentru sanatatea oamenilor. Sunt niste pesticide precum metaloxil, iar acest vin nu poate ajunge pe piata rusa. Vinuri ca „Printul Negru", „Contesa Neagra" si „Muscat Auriu" vor fi intoarse inapoi in Moldova. Ele nu sunt bune, nu prezinta niciun interes pentru nimeni, poate doar sa se vopseasca gardurile cu ele. Nu stiu daca putem vorbi despre un embargo, dar constatam situatia din prezent", a punctat oficialul rus, citat si de Kommersant.

La inceputul acestui an, "Rospotrebnadzor a respins deja mai multe partide mari de vin din Moldova. In special, la sfarsitul lunii martie, a fost gasita necorespunzatoare standardelor de igiena o partida de vin sec "Chardonnay" (22,4 mii litri) si Muscat (24,6 mii litri). Si la sfarsitul lunii aprilie, in acelasi mod a fost identificat un lot de vin de masa sec, "Aligote", de 49,5 mii litri.

Trebuie remarcat faptul ca, in martie 2006, Rusia a suspendat importurile vinurilor moldovenesti - atunci, sustin autoritatile de la Moscova, au fost gasite metale grele si pesticide in vinurile importate. Livrarile au fost reluate abia in noiembrie 2007, dupa negocieri indelungate.

Sursa: jurnalul.ro

Reteta poloneza a succesului economic: un control strict al cheltuielilor bugetare... Jafurile si furturile din Bulgaria au pus autoritatile pe jar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x