Antena Căutare

Kosovo – Turnul Babel in care vorbesc banii si frica

Afaceri de milioane de euro, moguli nascuti din cenusa razboiului, politicieni care pretind liberalizarea vizelor pentru cetatenii unui stat in care singura taxa certa este aceea de protectie si o secesiune nascuta din frica si ura dintre Nord si Sud - acesta este, intr-o schita simpla, peisajul care defineste azi Kosovo.

La doi ani si jumatate dupa declararea independentei si la cateva zile dupa recunoasterea ei implicita de catre Curtea Internationala de Justitie de la Haga, cel mai nou stat al Europei ofera fiecarui vizitator ceea ce doreste sa vada.

Suporterii independentei pot vedea cum economia si institutiile kosovare se construiesc piatra peste piatra cu "macaralele" Statelor Unite si ale Uniunii Europene. Scepticii au in prim-plan scenele din Mitrovica: in orasul din Nord, demonstratiile sarbilor inca se mai sfarsesc cu varsare de sange, argument ca o declaratie de independenta sustinuta de cele mai puternice state ale lumii nu poate stinge setea de razbunare intre doua popoare incaierate in urma cu zece ani in ultimul razboi al mileniului doi.

EUROVISIONUL - VISUL DIPLOMATULUI KOSOVAR
"De ce nu ne recunoasteti independenta? Romania nu este corecta! Nu ne tratati ca pe niste egali! Nu putem nici macar sa concuram la Eurovision!", aproape ca striga la ziaristii din Romania si Cipru Vlora Citaku, ministrul adjunct de Externe al Kosovo.

Scena se petrece intr-un restaurant cochet din Pristina, unde tanarul ministru in varsta de doar 29 de ani incearca sa convinga jurnalistii ca merita sa sustina cauza independentei la Bucuresti si Nicosia, doua dintre cele cinci capitale UE care inca se mai opun declaratiei unilaterale din 17 ianuarie 2008, prin care Kosovo s-a rupt de Serbia. Vlora Citaku nu este suparata doar de acest refuz, si-ar dori la fel de tare si altceva: liberalizarea vizelor, adica dreptul kosovarilor de a circula fara nici o restrictie prin Europa.

Tot articolul, in Jurnalul National

Accident teribil la o nunta: mirele a impuscat mortal trei invitati... Japonia a comemorat 65 de ani de la bombardamentul de la Nagasaki...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x