"Îmi hrănește sufletul și inima. Asta face România!" Prințul se pregătește să devină rege. Charles al Marii Britanii împlinește 70 de ani

La 70 de ani, prințul Charles se pregătește să devină rege. Moştenitorul tronului britanic își aniversează ziua de naștere, după ce casa regală britanică a publicat primele fotografii de familie, în formula completă, cu Camila de Cornwall drept consoartă.

La 70 de ani, prințul Charles se pregătește să devină rege. Moştenitorul tronului britanic își aniversează ziua de naștere, după ce casa regală britanică a publicat primele fotografii de familie, în formula completă, cu Camila de Cornwall drept consoartă.

Moştenitorul tronului britanic, Charles Philip Arthur George, prinţ de Wales, s-a născut la Palatul Buckingham din Londra, la 14 noiembrie 1948, fiind primul copil al reginei Elisabeta a II-a şi al prinţului Filip, duce de Edinburgh, din cei patru ai cuplului regal. Charles are o soră, pe Anne, Prinţesă Regală (n. 15 august 1950) şi doi fraţi, Andrew, duce de York (n. 19 februarie 1960) şi Edward, conte de Wessex (n. 10 martie 1964)

"Îmi hrănește sufletul și inima. Asta face România!" Prințul se pregătește să devină rege. Charles al Marii Britanii împlinește 70 de ani

(*Cea mai recentă fotografie de familie oferită publicului de Familia Regală)

Prinţesa Elisabeta a fost proclamată regină, la vârsta de 25 de ani, în urma morţii tatălui său, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952. Prinţul Charles a devenit, astfel, moştenitor al tronului şi a preluat titlul de duce de Cornwall, fapt reglementat de un document al regelui Edward al III-lea din 1337, precum şi mai multe titluri nobiliare scoţiene: duce de Rothesay, conte de Carrick, baron de Renfrew, lord de Isles, prinţ şi Mare Steward al Scoţiei, potrivit www.princeofwales.gov.uk.

În vârstă de patru ani, prinţul Charles a participat la ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a, care a avut loc la 2 iunie 1953.

Părinţii săi au hotărât ca micul prinţ să meargă la şcoală, mai degrabă decât să înveţe cu profesori particulari. Astfel, prinţul Charles a început şcoala la ''Hill House'' din West London, la 7 noiembrie 1956. După 10 luni, a devenit intern la Şcoala pregătitoare ''Cheam'' din Berkshire. În iulie 1958, regina l-a numit prinţ de Wales. În aprilie 1962, prinţul a început primul semestru la Gordonstoun, o şcoală aflată lângă Elgin, Scoţia, pe care o urmase cu ani în urmă şi tatăl său, ducele de Edinburgh. În 1966, Charles a petrecut două semestre ca student la Timbertop, Melbourne, Australia. S-a reîntors la Gordonstoun pentru ultimul an.

În 1967, prinţul de Wales a mers la Universitatea din Cambridge, pentru a studia, la Colegiul Trinity, arheologia şi antropologia. Şi-a schimbat opţiunea, urmând cursuri de istorie. Şi-a luat licenţa în 1970.

Charles Philip Arthur George a primit titulatura de prinț de Wales

Charles Philip Arthur George, moştenitorul coroanei britanice, a fost învestit, la 1 iulie 1969, cu titlul de prinţ de Wales, de regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Ceremonia s-a desfăşurat la Castelul Caernarfon din regiunea Gwynedd (nordul Ţării Galilor), ridicat între anii 1283-1330 de regele Edward I. În ziua de 11 februarie 1970, şi-a ocupat locul cuvenit în Camera Lorzilor.

Şi-a început pregătirea militară la Colegiul Cranwell "Royal Air Force - RAF'' din Lincolnshire (martie 1971), devenind pilot. Prinţul efectuase, la cererea sa, o serie de exerciţii de zbor, în timp ce se afla la studii la Cambridge. În septembrie 1971, s-a îndreptat spre o carieră în marina militară. După un curs de şase săptămâni la Colegiul Marinei Regale din Dartmouth, s-a aflat la serviciul distrugătorului HMS Norfolk şi a două fregate. S-a calificat ca pilot de elicopter în 1974, înainte de a se alătura echipei 845 Naval Air Squadron de pe portavionul HMS Hermes. La 9 februarie 1976, prinţul a preluat, pentru o perioadă de nouă luni, comanda căutătorului de mine HMS Bronington.

Citește și
Dana Roba, schimbată total de când a renunțat la luminile reflectoarelor. S-a căsătorit și are doi copii
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Omar Arnaout și logodnica lui, imagine romantică. Miruna este o tânără foarte frumoasă
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
colaj de imagini cu ionut cercel si petrica cercel
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Mai multe articole

În 1981, Prințul Charles s-a căsătorit cu Lady Diana

Prinţul Charles s-a căsătorit cu lady Diana Spencer (n. 1 iulie 1961-m. 31 august 1997), la 29 iulie 1981, la Catedrala St. Paul. Lady Diana a devenit prinţesă de Wales. Cuplul princiar a avut doi fii: William Arthur Philip Louis (n. 21 iunie 1982), care este, după tatăl său, al doilea în ordinea succesiunii la tron, şi Henry Charles Albert David (n. 15 septembrie 1984). La 9 decembrie 1992, cuplul princiar şi-a anunţat despărţirea, divorţul pronunţându-se la 28 august 1996. La 31 iulie 1997, Diana, prinţesă de Wales, a murit, într-un accident de maşină, la Paris.

Prinţul William, duce de Cambridge, s-a căsătorit la 29 aprilie 2011 cu Kate Middleton. Cei doi au, în prezent, trei copii: prinţul George (n. 2013), prinţesa Charlotte (n. 2015) şi prinţul Louis (n. 2018). Fratele său, prinţul Harry s-a căsătorit cu Meghan Markle, la 19 mai 2018. Cei doi au preluat titlurile de duce şi ducesă de Sussex de la regina Elisabeta a II-a a Mari Britanii, bunica prinţului Harry. Ducii de Sussex vor deveni părinţi în primăvara anului 2019.

La 9 aprilie 2005, prinţul Charles s-a căsătorit, în cadrul unei ceremonii civile, cu Camilla Parker Bowles, care a primit titlul nobiliar de ducesă de Cornwall. A urmat o ceremonie religioasă la Capela Sf. George de la Castelul Windsor.

Prinţul Charles a publicat numeroase cărţi, printre care cele mai cunoscute sunt ''The Old Man of Lochnagar'' (1980) şi ''A Vision of Britain'' (1989). A fost distins cu numeroase premii şi medalii: Legiunea de Onoare (1984), Premiul European al Mediului (1988), Premiul ''Spoleto'' (1989), ''Autorul britanic al anului'' (1990).

Prințul de Wales, implicat în acțiuni caritabile de mai bine de 35 de ani

Prinţul de Wales este implicat de mai bine de 35 de ani în acţiuni caritabile. The Prince's Trust înfiinţat la mijlocul anilor '70, reprezintă, ca grup, cea mai mare iniţiativă caritabilă din Marea Britanie. Organizaţiile sunt active în mai multe domenii, de la arhitectură, artă, dezvoltarea de afaceri responsabile social, tineri, la dezvoltare globală durabilă şi mediul rural. Alteţa Sa este preşedinte sau patron a peste 420 de organizaţii caritabile, potrivit http://printuldewales.org/. Dintre acestea, 14 formează grupul The Prince's Charities.

Prințul Charles iubește România

Prinţul Charles, moştenitorul Coroanei Regale Britanice, manifestă un deosebit interes pentru România. Alteţa Sa a efectuat începând cu anul 1998 o serie de vizite oficiale dar şi particulare în România, implicându-se în păstrarea patrimoniului cultural românesc, achiziţionând şi restaurând mai multe case vechi din mediul rural. În prezent, are mai multe proprietăţi în România.

"Îmi hrănește sufletul și inima. Asta face România!" Prințul se pregătește să devină rege. Charles al Marii Britanii împlinește 70 de ani

La 2 iunie 2015, a fost lansată Fundaţia ''Prinţul de Wales'', o organizaţie caritabilă ce sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Principalul obiectiv al organizaţiei este dezvoltarea aptitudinilor profesionale în comunităţile rurale pentru a ajuta localnicii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. Fundaţia ''Prinţul de Wales'' face parte din The Prince's Charities Group şi are sediul în satul Viscri, judeţul Braşov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO.

"Îmi hrănește sufletul și inima. Asta face România!" Prințul se pregătește să devină rege. Charles al Marii Britanii împlinește 70 de ani

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Alteţei Sale Regale, la 29 martie 2017, Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce în semn de "preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume".

Orașe europene de vizitat în sezonul rece. Alege destinația favorită de acum
Iarna poate fi sau nu anotimpul tău preferat. Se pare că există orașe europene pe care e...
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021. Leii au parte de emoții puternice. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021 spune că Leii au parte de emoții puternice și în...
Ultimele știri