Antena Căutare

Mircea Druc: ”Ucraina vrea sa se extinda in Republica Moldova si Transnistria”

Imediat dupa Craciunul de anul trecut, in asa numita republica Transnistria au avut loc alegeri. Din cauza sarbatorilor si apoi a evenimentelor de la noi, scrutinul separatistilor a trecut neobservat. Cert este ca Igor Smirnov si Vladimir Antiufeev (seful securitatii nistrene, implicat in crime in Letonia in 1990) au parasit puterea dupa mai bine de 20 de ani.

"Presedinte" a fost ales Evgheni Sevciuk, un fost militian de origine ucraineana. Fostul premier al Moldovei dintre 1990 si 1991, Mircea Druc, a descifrat, in exclusivitate pentru Jurnalul National, schimbarea de garnitura de la Tiraspol. In viziunea domniei sale, e vorba despre o tentativa de extindere a sferei de influenta a Ucrainei, chiar in dauna Rusiei, asupra Transnistriei si chiar a intregii Republici Moldova.

Jurnalul National: Ati locuit la sfarsitul anilor 80 ai secolului trecut la Cernauti, parte a RSS Ucraineana. Se manifesta atunci nationalismul ucrainean?
Mircea Druc; Da, si inca cum. Noi, romanii, ca si polonezii, evreii sau rusii eram considerati ca un fel de dusmani ai noului val nationalist ucrainean. Cu toate ca nu eram asa, eram vazuti ca un factor de rusificare, pentru ca la noi, limba de comunicare cu autoritatile era rusa, nu ucraineana. Eu eram cadru universitar si voiau sa ma oblige sa tin cursurile in ucraineana, limba pe care nu o stiam, nu in rusa.

Si acum mai persista tensiunile ruso-ucrainiene? Ce rol are Transnistria in toata povestea asta?
Problema nu e asa de simpla. Un factor major de tensiune e Crimeea, unde sunt 75% rusi. Chiar am vorbit cu un fost consilier al lui Boris Eltin, de curand, care mi-a spus ca la Crimeea nu se renunta. Transnistria e vazuta de ambele parti ca o placa turnanta, cu un rol economic important. Ucrainienii, unii dintre ei, au teorii halucinante. Zic ca mare parte din Belarus e a lor, ca si Transnistria, Basarabia, ba chiar o parte din Moldova care tine de Republica Romania. Vor si Caucazul de Nord de la rusi. Spun ca numele orasului Galati vine de la Galitia, deci orasul e al lor.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Australia: mii de oameni sunt in pericol din cauza invaziei de lilieci... Nicolas Sarkozy: In Franta sunt prea multi straini. Voi reduce la jumatate numarul imigrantilor primiti in fiecare an...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x