Antena Căutare

Misiune imposibila? Cum ar putea sa "evadeze" fondatorul WikiLeaks, Julian Assange

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, ramane baricadat in ambasada Ecuadorului din Londra, in timp ce diplomatii cauta o solutie la criza pe care a provocat-o. Reporterii de la CNN au incercat sa-si imagineze cum ar putea Assange sa evadeze, pe sub nasul politistilor britanici care au incercuit cladirea ambasadei.

Assange a cerut si a primit azil politic, refugiindu-se in ambasada Ecuadorului la Londra, altfel el riscand extradarea in Suedia, unde este anchetat pentru abuz sexual si viol, sau, mai rau, in Statele Unite, unde l-ar putea astepta pedeapsa cu moartea pentru publicarea miilor de documente secrete pe site-ul WikiLeaks. Prin urmare, politia si serviciile birtanice monitorizeaza centimetru cu centimetru cladirea in care se afla ambasada Ecuadorului, inclusiv spatiile comune, precum holurile si ascensoarele, iar Assange nu are cum sa ia liftul spre acoperis, pentru a fi preluat de un elicopter.

Jurnalistii CNN si-au imaginat insa mai multe cai de evadare. Intr-un prim scenariu, fondatorul WikiLeaks ar putea fi scos din imobil in portbagajul unei masini diplomatice, care, potrivit unui fost diplomat, ar fi considerata teritoriu ecuadorian, asa ca politia ar putea s-o opreasca, dar nu s-o si perchezitioneze. Problema este, insa, ca ambasada Ecuadorului nu are garaj, deci solutia este imposibila.

De asemenea, Assange ar avea varianta "expedierii" intr-o lada sau un sac mare, etichetat ca "valiza diplomatica". Politia nu ar avea voie sa-l deschida, dar l-ar putea depozita in frig sau in caldura puternica, pentru a "convinge" evadatul sa se predea de buna voie. Prin urmare, nici aceasta varianta nu este prea probabila iar Assange ar putea ramane la nesfarsit in incinta ambasadei, pentru ca Marea Britanie ar putea sa nu ofere niciodata permisiunea ca Julian Assange sa paraseasca ambasada ecuadoriana din Londra, sugereaza ministrul britanic de Externe, William Hague.

Hague s-a declarat "dezamagit" de hotararea Ecuadorului de a-i acorda azil politic lui Assange. "Nu vom oferi autorizatia necesara ca Julian Assange sa plece liber din Marea Britanie, nu exista nicio baza legala care sa ne oblige in acest sens", a spus Hague, parand sa excluda posibilitatea unui atac asupra ambasadei ecuadoriene.

Intrebat daca aceasta situatie poate dura luni sau chiar ani intregi, Hague a precizat: "Este posibil", sugerand o perioada "considerabila" si argumentand ca "nu exista limita de timp" pentru solutionarea acestui caz. Hague a respins acuzatiile Ecuadorului privind riscul unui asalt al fortelor de ordine britanice asupra ambasadei din Londra.

Fondatorul WikiLeaks se afla din 19 iunie in ambasada Ecuadorului din Londra, cerand azil politic in contextul in care justitia britanica a admis extradarea sa in Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale. Assange sustine ca extradarea sa in Suedia ar deschide calea transferului in Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea pentru difuzarea a zeci de mii de mesaje diplomatice si militare cu caracter confidential.

Caricatura a profetului Mahomed, afisata in fata unei moschei din Berlin... Mister elucidat? Avionul Ameliei Earhart, prima femeie care a incercat sa faca ocolul aerian al Pamantului, localizat in...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x