Antena Căutare

Mister elucidat? Avionul Ameliei Earhart, prima femeie care a incercat sa faca ocolul aerian al Pamantului, localizat in Pacific

O echipa de cercetatori care incearca sa rezolve misterul din jurul disparitiei aviatoarei Amelia Earhart, care, in 1937, a incercat sa inconjoare Pamantul, plecand spre est si urmand linia Ecuatorului, a anuntat ca a descoperit ceea ce ar putea fi ramasite din avionul acesteia, langa o insula din Pacific.

Membrii asociatiei TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery) au plecat intr-o expeditie pe urmele Ameliei Earhart, la inceputul lunii iulie, din Hawaii, scopul lor fiind de a ajunge pe Insula Nikumaroro, din Arhipelagul Kiribati, pentru a incerca sa probeze teoria potrivit careia aviatoarea americana a supravietuit o anumita perioada de timp accidentului de avion pe care l-a suferit. Iar acum cateva zile cercetatorii au reusit sa filmeze in adancurile oceanului, langa o insula, cateva fragmente ale unui avion de tip Lockheed Electra, ceea ce i-a facut sa afirme ca, probabil, au descoperit epava aparatului aviatoarei, informeaza AFP.

Amelia Earhart a decolat pe 2 iulie 1937, din Noua Guinee, impreuna cu navigatorul Fred Noonan, in ultima etapa din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, incercand sa ajunga in California. Conform planurilor, aviatoarea ar fi trebuit sa ajunga pe Insula Howland, pentru a alimenta avionul. Dar la cateva ore de la decolare, Amelia Earhart a anuntat, intr-un ultim mesaj radio, ca nu a reusit sa localizeze insula si ca "indicatorul pentru carburant incepea sa scada". In ciuda operatiunilor de cautare lansate de presedintele Franklin D. Roosevelt, nicio urma a avionului nu a fost descoperita, iar cei doi aviatori au fost considerati disparuti in ocean.

Asociatia TIGHAR considera insa ca cei doi aviatori ar fi putut sa aterizeze pe atolul Nikumaroro, nelocuit, aflat la o distanta de 480 kilometri de insula Howland, si ca ar fi putut supravietui acolo, dupa ce pe Nikumaroro au fost gasite cateva obiecte americane datand din anii 1930.

In 1932, Amelia Earhart a fost prima femeie care a zburat singura deasupra Oceanului Atlantic si prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii in timpul unui zbor fara oprire.

Foto: nola.com

Misiune imposibila? Cum ar putea sa "evadeze" fondatorul WikiLeaks, Julian Assange... Ghetarii din Arctica si Groenlanda se topesc intr-un ritm-record...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x