Netanyahu, bine plasat, în urma marii sale victorii în alegeri, să conducă un guvern

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu se îndrepta marţi - în pofida unei inculpări de corupţie - către o victorie convingătoare în alegerile legislative, plasându-se într-o poziţie de forţă în vederea formării viitorului Guvern şi prezentării în procesul său, relatează AFP.

La numărarea a 90% din voturi, marţi, de către Comisia Electorală, Partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu a obţinut 29,3% din voturile exprimate, iar Partidul ”Albastru-Alb” (centru) al principalului său rival, Benny Gantz, a obţinut 26,3%.

În sistemul israelian, acest scor înseamnă aproximativ 36 de mandate pentru Likud şi 32 pentru fostul general Gantz.

Împreună cu aliaţii săi din drepta radicală şi din partide ultraortodoxe, Likudul ar putea miza, în urma acestui al treilea scrutin legislativ în mai puţin de un an, pe un total de 59 de mandate, cu două mai puţine decât majoritatea parlamentară, potrivit acestor calcule.

”În curând vom găsi în celălalt bloc voturile lipsă”, a declarat un purtător de cuvânt al Likudului, Jonathan Urich, la postul de radio al armatei. ”Suntem deja în contact cu un anumit număr de deputaţi din cealaltă tabără”, a dat el asigurări.

Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria Israelului, aflat de 14 ani de putere, s-a felicitat în noaptea de luni spre marţi pentru obţinerea ”celei mai importante victorii din viaţa sa”, în faţa unei mulţimi de susţinători adunaţi la Tel Aviv, care l-au primit cu urale şi strigăte de ”Bibi, regele Israelului”.

În cazul în care scorul Likudului rămâne la peste 35 de mandate, acesta va fi cel mai bun rezultat al partidului în timpul lui Netanyahu, care contează de asemenea pe performanţe bune ale dreptei în general.

”Aceasta este o victorie împotriva tuturor aşteptărilor” şi în pofida celor care au preconizat ”sfârşitul lui Netanyahu”, a adăugat Netanyahu, incupat de corupţie şi al cărui proces urmează să înceapă la 17 martie.

NEÎNCREDERE

”Încă o dată, o majoritate a electoratului şi-a exprimat imensa neîncredere faţă de justiţie”, a apreciat editorialistul Amnon Lord în ziarul de dreapta Israel Hayom.

"Netanyahu ar fi plecat de mult timp” dacă israelienii acordau importanţă capeteloir de inculpare reţinute împotriva sa, şi anume corupţie, deturnare şi abuz de încredere, apreciază Lord.

Curtea Supremă israeliană a primit însă, marţi, o petiţie a ”Mişcării pentru un guvern de calitate” împotriva posibilei desemnări de către preşedintele Reuven Rivlin a lui Netanyahu să formeze un Cabinet.

”Un inculpat de corupţie, deturnări şi abuz de încredere nu-şi poate asuma sarcina de a forma un guvern”, subliniază mişcarea. ”Un om ca el nu poate servi ca moedel şi nu poate fi premier”.

Citește și
Colaj de fotografii cu Monica Gabor și Irina Columbeanu
Irina Columbeanu, apariție rară într-o rochie cu crăpătură și decoletu. Fiica lui Irinel și a Monicăi poartă inel pe mâna stângă
Irina Columbeanu, apariție rară într-o rochie cu crăpătură și decoletu. Fiica lui Irinel și a Monicăi poartă inel pe mâna stângă
Alina Eremia, selfie
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
petrică-cercel-în-trei-ipostaze
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Mai multe articole

”SINGURA SOLUŢIE LOGICĂ”

După alegerile din aprilie şi septembrie, Netanyahu a eşuat să formeze un guvern de uniune naţională.

Aceasta este totuşi ”singura soluţie logică” în vederea ieşirii din impasul în care se află Israelul de aproape un an, potrivit influentului comentator politic Ben Caspit, un critic al lui Netanyahu.

Un guvern de uniune i-ar putea permite lui Netanyahu ”să rămână încă un an la putere şi să negocieze (cu procurorul) dintr-o poziţie conforntabilă”, scrie Caspit în Maariv.

Premierul în exerciţiu îşi clamează nevinovăţia şi se declară victima unei ”vânători de vrăjitoare” a serviciilor Ministerului Public şi presei.

Susţinătorii lui Benny Gantz speră ca rezultatele oficiale să micşoreze distanţa între cele două tabere. ”Ne aşteptam la alt rezultat”, a recunoscut în noaptea de luni spre marţi fostul şef de Stat Major al armatei.

Partidul său ”Albastru-Alb” miza pe susţinerea partidelor de stânga, care s-au unit în vederea acestui scrutin, însă primele rezultate sunt dezamăgiatoare - 6-7 mandate în total.

Liderul stângii Amir Peretz l-a acuzat pe Gantz de faptul că a purtat o ”campanie iresponsabilă”, care ”subminează” întregul bloc.

Benny Gantz şi-a înăsprit tonul în această campanie faţă de ”Lista Unită” a partidelor arabe israeliene, aliaţi potenţiali, care au provocat o surpriză în septembrie şi s-au clasat pe locul trei şi care de această dată ar putea obţine 15 mandate - un record.

Sursa : news.ro

Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Salopeta purtată de artistă a atras toate privirile
Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Artista i-a uimit pe toți cei prezenți la...
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021. Gemenii au probleme la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021 spune că Gemenii au probleme la locul de muncă, dar...
Parteneri
Sos tzatziki. Sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți
Dacă ești în căutarea unei rețete de sos cremos, răcoritor și aromat, întrerupe căutările și prepară celebra rețetă de sos tzatziki. Este o rețetă de sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți, perfect pentru a fi consumat cu o multitudine de preparate.
Catine.ro
Ultimele știri