Antena Căutare

Oficiali europeni citati de AFP: Romania si Bulgaria nu vor adera la Schengen in martie

Sansele ca Romania si Bulgaria sa adere la Spatiul Schengen la termenul stabilit sunt din ce in ce mai mici. Informatiile aparute joi in presa germana, potrivit carora cele doua tari nu vor reusi sa indeplineasca toate conditiile la timp, sunt confirmate acum de catre mai multi diplomati europeni citati de agentia France Press. Potrivit acestora, cele doua tari nu vor intra in Schengen in luna martie, intrucat raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ".

Conform surselor citate, decizia ar trebui sa fie luata la 24 februarie, in cadrul Consiliului ministrilor de Interne din Uniunea Europeana. Presedintia ungara a UE poate decide sa puna aceasta chestiune pe ordinea de zi a reuniunii, insa "decizia va fi negativa", sustine unul dintre diplomatii citati, sub rezerva anonimatului.


Amanare cauzata de insecuritatea frontierei Bulgaria-Turcia

Potrivit unui alt oficial european citat de AFP, raportul de evaluare referitor la controlul frontierelor bulgare este unul negativ. Astfel, sustine acesta, nici Romanie nu va putea adera la timp.

"Aderarea in martie este moarta. Nici o decizie nu va fi luata, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem sa admitem Romania fara Bulgaria", a explicat diplomatul.

Scepticism extins: 12 Guverne se opun aderarii

Intr-o scrisoare trimisa Comisiei Europene, ministrii german si francez de Interne au apreciat ca este "prematur" sa se permita aderarea celor doua tari la zona Schengen in martie 2011, adaugand ca Romania si Bulgaria trebuie sa faca "progrese ireversibile" in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.

Cele doua tari nu sunt, insa, singurele. "Aproximativ 12 Guverne din UE impartasesc aceasta opinie", a subliniat un alt oficial european, citat de aceeasi sursa.

Amanarea aderarii la Spatiul Schengen nu trebuie, insa, sa fie considerata o sanctiune, sutine un alt diplomat de la Bruxelles: "Grecia a fost respinsa de trei ori de Germania inainte de a fi in final admisa, iar actualitatea arata ca Germania avea dreptate sa o blocheze, deoarece Grecia are in continuare probleme cu asigurarea securitatii la frontiera sa cu Turcia".


Un roman s-a instalat ilegal intr-o vila de 12 milioane de euro din Londra... EUObserver: Romania flutura steagul alb in batalia pentru Schengen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x