Antena Căutare

Patrulele comune ruso-turce în Siria urmează să înceapă vineri, anunţă Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri că patrule comune turco-ruse urmează să fie desfăşurate începând de vineri în zona de frontieră din Siria, în urma retragerii forţelor kurde, relatează AFP.

”Vineri vom începe munca de teren comună cu ruşii. Cu alte cuvinte, începem patrulele”, a anunţat Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut la grupul parlamentar AKP (islamo-conservator), partidul său, la Ankara.

President Recep Tayyip Erdogan says Turkey's joint patrols with Russia will begin in northern Syria on Friday

— TRT World Now (@TRTWorldNow)

Potrivit prevederilor unui acord încheiat săptămâna trecută de preşedintele turc cu omologul său rus Vladimir Putin la Soci, miliţia kurdă siriană Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) a avut ultimatum până marţi, la ora 15.00 GMT (18..00, ora României) să se retragă din poziţii de la frontiera siriano-turcă.

Turcia intenţionează să creeze o ”zonă de securitate” de 30 de kilometri lăţime de-a lungul frontierei turco-siriene, pentru a o despărţi de YPG, pe care le consideră ”teroriste”, dar care sunt aliatele occidentalilor în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Acordul cu Rusia şi alt acord, încheiat cu câteva zile înainte de acesta cu Statele Unite. au oprit o ofensivă pe care Turcia a lansat-o la 9 octombrie împotriva forţelor kurde.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a anunţat marţi că retragerea combatanţilor kurzi s-a încheiat.

Erdogan a subliniat că Turcia vrea să verifice realitatea acestei retrageri, după lansarea misiunilor comune de patrulare cu Rusia.

”Partea rusă ne-a declarat că 34.000 de membri ai organizaţiei teroriste au ieşit cu 3.260 de piese de armament greu din zona de 30 de kilometri adâncime (...)”, a anunţat el.

”În pofida faptului că datele de care dispunem noi arată că succesul nu a fost întreg în acest subiect, noi vom da răspunsul cuvenit după constatările noastre pe teren”, a declarat el.

”Ne rezervăm dreptul să ne reluăm operaţiunea, dacă vedem că teroriştii nu s-au retras 30 de kilometri sau dacă atacurile continuă, indiferent de unde ar veni”, a conchis Erdogan.

Sursa : news.ro

Ali Khamenei îi îndeamnă pe contestatarii din Irak şi Liban ”să acţioneze în cadrul legii”... Germania îşi consolidează arsenalul măsurilor împotriva extremei drepte în vederea reglementării vânzării de armament şi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x