Antena Căutare

Peste 100.000 de români din străinătate afectați grav chiar în aceste momente. Mișcările din Catalonia pun Europa pe jar

Sute de mii de persoane se află, pentru a doua zi consecutiv, la o manifestaţie la Barcelona pentru unitatea Spaniei şi împotriva referendumului din Catalonia, demonstraţia fiind organizată de Societatea Civilă Catalană. La finalul mitingului, scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură

Scriitorul Mario Vargas Llosa a afirmat, într-un discurs rostit duminică în faţa a peste 950.000 de persoane strânse la Barcelona pentru a manifesta pentru unitatea Spaniei, că nicio “conspiraţie separatistă” nu va distruge democraţia spaniolă.

“Democraţia spaniolă este aici pentru a rămâne şi nicio conspiraţie separatist nu o va distruge”, a spus Llosa, după ce i-a adus un omagiu Barcelonei, “capital spaniolă a culturii”.

Scriitorul în vârstă de 81 de ani, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a precizat că pasiunea poate fi periculoasă când este motivată de fanatism şi rasism. “Cea mai rea dintre toate este pasiunea naţionalistă”, a adăugat el.

Vargas Llosa a mai afirmat că nu va permite distrugerea a ceea ce s-a construit în 500 de ani de istorie. “Credem în coexistenţă, în libertate şi le vom demonstra acestor separatişti că Spania este o ţară modernă, care nu va ceda în faţa unei conspiraţii separatist care vrea să o transforme într-o ţară din lumea a treia. Trăiască libertatea, visca Cataluna. Viva la libertad, visca Cataluña, viva España”.

Aproape un milion de persoane au manifestat la Barcelona pentru unitatea Spaniei şi împotriva referendumului din Catalonia, demonstraţia fiind organizată de Societatea Civilă Catalană.

Citește și

Impactul Independenței Cataloniei asupra clubului FC Barcelona. Ce se întâmplă cu ”El Clasico”, unde vor juca Messi & co, apare o nouă națională ?

Aproape 150.000 de români sunt înregistrați în Catalonia

Comunităţile de cetăţeni români din afară graniţelor României însumează aproximativ 3,2 milioane de persoane. Un sfert dintre „stranieri” trăiesc în Spania, formând una dintre cele mai mari comunităţi de români peste hotare. La sfârşitul lui 2016, comunitatea românească din Spania număra peste peste 1.000.000 de persoane. Astfel, românii reprezintă 16% din totalul celor peste 5 milioane de străini stabiliţi în Spania, însă numărul lor a scăzut cu 8,6% în decursul ultimului an.

În statisticile spaniole realizate cu trei ani în urmă, români sunt urmaţi îndeaproape de marocani (771.427). La mare distanţă se plasează britanicii (297.299), ecuadorienii (218.189) şi chinezii (185.250). Cele mai mari comunităţi de români din Spania: conaţionali în zona Madridului Cel mai mare val de imigranţi români în Spania a fost înregistrat în 1999.

De la câteva mii de rezidenţi, comunitatea românească din Spania a ajuns să numere, zece ani mai târziu, peste un milion. Una dintre cele mai mari comunităţi de români din Spania este concentrată în zona capitalei Madrid, având circa 185.000 de membri. Mulţi români s-au stabilit în aşa numitul „coridor de Henares”, care cuprinde orăşelele satelit ale Madridului.

Astfel, românii au populat masiv oraşe precum Coslada, Torrejon de Ardos, Alcala de Henares, San Fernando, Santa Eugenia şi El Pozo. În rândul celor mai mari comunităţi de români din Spanie este şi cea formată la Arganda del Rey, oraş situat la 20 de kilometri de Madrid. În aceste localităţi, la tot pasul auzi vorbindu-se româneste. Aici găseşti magazine alimentare cu produse românesti, restaurante cu specific românesc sau chiar firme de construcţii româneşti. Aici ai sentimentul ca te afli într-o mică Românie.

Cele mai mari comunităţi de români din Spania: conaţionali în zona Madridului Alte regiuni unde românii sunt ca la ei acasă sunt Valencia (140.000), Andaluzia (135.000), Catalonia (130.000), Castilla – La Mancha (96.000). Alţi circa 68.000 de români locuiesc în regiunea Aragon, în timp ce 14.000 au ales să se stabilească în Insulele Baleare, iar 7.000 în insulele Canare.

Incident la un centru de azilanți din Elveția! Un refugiat agresiv, înarmat cu cuțite, a fost împușcat mortal de polițiș... L-a uitat pe Pique? Shakira, surprinsă de un român. Mesajul pe care i l-a trimis artistei a devenit VIRAL!!!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x