Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:23Asia Express - Drumul elefantului

Polonezii urmează să voteze prin corespondenţă în alegerile prezidenţiale

Parlamentul polonez a adoptat o lege care prevede ca alegerile prezidenţiale, al căror prim tur este prevăzut la 10 mai, să aibă loc numai prin corespondenţă, în vederea reducerii riscului răspândirii noului coronavirus, relatează AFP.

Această măsură a fost iniţiată şi adoptată luni de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator, la putere), care refuză amânarea acestui scrutin.

Opoziţia - şi două treimi dintre polonezi, potrivit unui sondaj - cer o amânare a acestui scrutin în două tururi prin sufragiu universal direct.

Legea adoptată luni seara prevede totodată ca, pe timpul epidemiei, preşedintele Dietei, camera inferioară a Parlamentului polonez, să poată modifica data prevăzută iniţial, dar rămânând în cadrul stabilit de Constituţie.

Unii comentatori consideră că acest lucru ar permite o amânare a scrutinului cu o săptămână şi ar salva imaginea liderului formaţiunii aliate cu PiS, vicepremierul Jaroslaw Gowin.

Jaroslaw Gowin - care se opune organizării alegerilor la 10 mai - şi-a anunţat demisia luni, însă îşi păstrează formaţiunea în coaliţia condusă de PiS.

Constituţia poloneză precizează că alegera şefului statului este necesar să aibă loc într-o zi nelucrătoare, cel mai târziu cu 100 de zile şi cel mai devreme cu 75 de zile înaintea încheierii mandatului preşedintelui în exerciţiu.

Acest termen oferă trei posibilităţi - duminicile de 3, 10 şi 17 mai.

Potrivit unor analişti, PiS se teme că preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda - candidatul său - ar urma să nu mai fie ales în cazul în care scrutinul ar urma să fie organizat mai târziu, când consecinţele pandemiei noului coronavirus vor afecta economia poloneză.

Premierul Mateusz Morawiecki a recunoscut luni că Polonia se aşteaptă la un vârf al contaminărilor în mai sau iunie.

Bilanţul noului coronavirus în polonia era de 4.413 de contaminări şi 107 morţi.

Sursa : news.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro