Antena Căutare

Portret: Ahmadinejad - viata unui lider temut de intreaga lume

Mahmoud Amadinejad este cunoscut in toata lumea pentru politica sa dura in ceea ce priveste inarmarea nucleara, dar si pentru declaratiile belicoase la adresa occidentului. Presedinte al Iranului din 2005, Ahmadinejad este cel de-al saselea sef de stat al Republicii Islamice Iran.

Figura obscura pana la alegerile pentru primaria Teheranului din 2003, iranianul a reusit ca intr-un singur an de presedintie sa-si atraga condamnarea unanima din partea occidentului.

Declaratii ca "Israelul ar trebui sters de pe harta" sau "Holocaustul a fost doar un mit" au devenit rapid, de la alegerea sa in fruntea statului, directia majora a politicii externe practicate de Iran.

Declaratiile care au scandalizat si socat o lume intreaga au fost lansate la un an de la venirea sa la presedintie. La o intalnire cu invitatii unei conferinte pe tema Holocaustului, la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad a declarat: "Statul Israel va disparea in curand de pe harta lumii, asemenea Uniunii Sovietice!".

Statele Unite au reactionat imediat la afirmatia liderului iranian, pe care au calificat-o "absolut scandaloasa". Statul evreu a fost o tinta predilecta a atacurilor liderului iranian inca de venirea sa la putere. Ahmadinejad nu a pierdut ocazia sa le reia insa la conferinta despre Holocaust, din mai 2006. "Vreau sa le spun tuturor: asa cum Uniunea Sovietica a fost nimicita si nu mai exista, la fel si regimul sionist va fi in curand nimicit."

Majoritatea invitatilor straini au fost de aceeasi parere cu Ahmadinejad, sustinand ca Holocaustul nu a existat sau ca proportiile sale au fost mult exagerate. Unii au fost chiar condamnati de justitie pentru aceasta. Li s-au alaturat cativa rabini care resping, pe motive religioase, existenta Israelului. Comisia Europeana, Vaticanul, Statele Unite si numerosi lideri politici europeni au condamnat sever conferinta si nu si-au ascuns ingrijorarea fata de amenintarile Teheranului.

Dar cine este, de fapt, Ahmadinejad?

Nascut la Garmsar, langa Teheran, pe 28 octombrie in 1956, Ahmadinejad provine dintr-o familie modesta - tatal fiind fierar. Obtine un doctorat in ingineria transportului la Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Teheran, moment de la care incepe colaborarea cu sindicatul islamist din cadrul Biroului pentru dezvoltarea unitatii. In scurt timp devine reprezentantul universitatii la care studiaza in cadrul comitetului central al sindicatului.

Tot articolul, in Jurnalul National

Efectele "tsunami-ului" solar: Aurorele polare, vizibile in America de Nord... Premiul de 3,4 milioane de dolari al Loteriei din Bulgaria nu a fost revendicat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x