Antena Căutare

Efectele "tsunami-ului" solar: Aurorele polare, vizibile in America de Nord

Americanii au inceput sa observe efectele exploziilor solare care au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Locuitorii din nordul Statelor Unite au putut vedea ieri si azi aurore polare, fenomene vizibile de obicei in nordul Canadei si Alaska.

Laboratorul solar al NASA, Solar Dinamics Observatory (SDO), a detectat duminica o eruptie la suprafata Soarelui, care a explodat si a facut ca in spatiu sa pluteasca tone de plasma (atomi ionizati).

In trecerea sa prin spatiu, plasma se apropie de Pamant, iar la ciocnirea cu polul nord si cu polul sud al magnetosferei terestre va produce o lumina difuza, insa care va fi proiectata mai ales in ionosfera terestra, cunoscuta drept "aurora boreala".

Dupa cum a indicat astronomul Leon Golub, de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica (CFA), eruptia "se indreapta direct spre noi si se asteapta sa ajunga la primele ore ale zilei de 4 august. Este prima mare eruptie care se indreapta spre Pamant, de foarta multa vreme".

Eruptia a fost inregistrata de observatorul solar pe care NASA l-a pus in functiune in februarie, oferind o serie de imagini de mare definitie, intr-o varietate de lungimi de unda.

"Avem o priveliste frumoasa a eruptiei", a spus Golub, potrivit Daily Mail. "Si ar putea exista imagini si mai frumoase in urmatoarea perioada, daca se vor produce aurorele boreale".

In mod normal, aurorele sunt vizibile doar la latitudini mari. Fara indoiala, in timpul unei furtuni geomagnetice se pot produce aurore care sa lumineze cerul la latitudini mai joase.
Soarele trece prin cicluri regulate de activitate, iar in medie la fiecare 11 ani are loc o perioada de activitate maxima. Ultima s-a produs in 2001, iar eruptia recenta demonstreaza ca Soarele se trezeste din nou.

Efectele exploziilor

Un prim efect ar putea fi un val de caldura extrema. Explozia a fost uriasa, avand loc langa o pata solara, de dimensiunea Terrei. Astronomii spun ca ea a fost rezultatul unei eruptii masive, care a avut loc pe suprafata astrului.

Din cauza magnitudinii, a angrenat si alte explozii. Toate au degajat o cantitate mare de energie. De aceea, spre Pamant se indreapta acum un nor format din unde de camp magnetic, adica ceea ce a ramas in urma exploziei solare.

Cele patru valuri de unde magnetice se deplaseaza cu viteze diferite si vor ajunge in contact cu Pamantul succesiv in urmatoarele doua zile.

Sursa: Jurnalul National

Presa rusa: Interzicerea participarii lui Voronin la prezidentiale sporeste sansele lui Vlad Filat si Marian Lupu... Portret: Ahmadinejad - viata unui lider temut de intreaga lume...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x