Live acum
Prime Time 20:30Adela

Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat americanilor Robert Lefkowitz si Brian Kobilka

Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat americanilor  Robert Lefkowitz si Brian Kobilka. Asemeni Premiului Nobel pentru fizica, anuntul a fost facut de Staffan Normark, la Academia Regala Suedeza pentru Stiinte.

Premiul a fost acordat pentru "descoperiri de o importanta covarsitoare" privind activitatile unei importante familii de receptori - receptorii cuplati cu proteina G (RCPG), adica cea mai mare familie de receptori celulari de suprafata.

Ca si celelalte premii pentru stiinta, Premiul Nobel pentru chimie recompenseaza in mod normal cercetarea efectuata cu mai mult de un deceniu in urma, astfel ca membrii Comitetului Nobel vor alege din numeroase descoperiri facute de cercetatori.

Luni, 8 octombrie, a fost acordat Premiul Nobel pentru Medicina. Britanicul John Gurdon si japonezul Shinya Yamanaka au fost desemnati castigatori pentru contributia lor in cercetarea asupra reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule stem capabile sa creeze toate tipurile de tesut uman.

Marti, 9 octombrie, Premiul Nobel pentru fizica a fost castigat de francezul Serge Haroche si americanul David J.Wineland pentru "dezvoltarea unor metode revolutionare care permit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale".

Premiul Nobel pentru literatura va fi decernat joi, iar vineri, Premiul Nobel pentru pace.

Premiul Nobel pentru economie va fi acordat luni, 15 octombrie.


Recomandari