Antena Căutare

UPDATE! Premiul Nobel pentru literatura a fost castigat de chinezul Mo Yan

Premiul Nobel pentru literatura i-a fost decernat scriitorului chinez Mo Yan.

UPDATE: Academia Suedeza din Stockholm a anuntat, joi, ca premiul Nobel pentru Literatura i-a fost decernat scriitorului chinez Mo Yan, autorul cartii "Red Sorghum", desi favorit a fost scriitorul japonez Haruki Murakami.

Mo Yan este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori chinezi ai momentului si unul dintre "cei mai piratati autori chinezi ai tuturor timpurilor". El fost premiat pentru "realismul halucinant cu care imbina povestile populare cu istoria si contemporanul", potrivit comitetului Nobel.

Mircea Cartarescu este mai bine cotat la casele de pariuri decat Salman Rushdie, Ian McEwan, Dai Sijie, Kazuo Ishiguro sau Michael Ondaatje, si se afla la egalitate cu Umberto Eco si Leonard Nolens.

"Ar fi stupid din partea mea sa ma compar cu ei si sa ma consider pe acelasi nivel. Ei sunt idolii mei, oameni pe care ii citesc din adolescenta si pe care ii iubesc extraordinar de tare. Este o onoare formidabila sa ma aflu printre ei. Inca nu-mi vine sa cred si sunt foarte miscat ca exista oameni care ma considera demn de acest premiu”, a declarat Mircea Cartarescu, pentru Digi24.

La aflarea vestii ca este din nou nominalizat la premiul Nobel pentru Literatura, Cartarescu a afirmat ca este mult prea tanar pentru a castiga.

"Sa speri la Nobel este ca si cum ai avea ambitia sa castigi in fiecare an la 6 din 49. Obsesia de a lua Premiul Nobel arata naivitate si o constiinta exagerata a propriei valori. Un scriitor care stie despre ce e vorba, nu poate fi obsedat. Stiind modul in care se acorda, stiind ca exista un milion de scriitori in lume, stiind ca dintre acestia 3.000 sunt indreptatiti sa spere la acest premiu, e ca si cum ai avea ambitia monstruoasa de a castiga la 6 din 49 in fiecare an”, completeaza scriitorul.

Mircea Cartarescu, autorul volumului "Levantul", a mai fost nominalizat la premiul Nobel pentru literatura anul trecut.

In 2011, castigatorul premiului Nobel pentru literatura a fost poetul suedez Tomas Transtromer, pentru ca "prin intermediul imaginilor sale condensate, translucide, ne inlesneste accesul proaspat la realitate".

Premiul Nobel 2012 pentru pace va fi anuntat vineri, 12 octombrie, iar cel pentru economie pe 15 octombrie.

Circumcizia a redevenit o practica legala in Germania... Marea Britanie: A murit de cancer dupa ce medicii i-au gresit diagnosticul de 30 de ori!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x