Antena Căutare

Presa internationala, despre decizia CCR asupra referendumului: "Un fel de sabie cu doua taisuri"

Decizia Curtii Constitutionale (CCR) de invalidare a referendumului privind destituirea presedintelui Traian Basescu, care a constatat ca pragul minim necesar de participare (50% dintre persoanele inscrise pe listele electorale plus una) nu a fost atins, a facut inconjurul lumii.

BBC a titrat "Traian Basescu: Votul pentru demitere a fost invalidat", explicand ca CCR a decis ca nu s-a intrunit cvorumul de 50%. "Decizia prejudiciaza eforturile premierului Victor Ponta de a-l elimina pe Basescu, un rival de temut, si inseamna ca Basescu se poate intoarce acum la Presedintie".

France24 anunta "Traian Basescu, reinstalat presedinte al Romaniei", apreciind ca "presedintele roman pare pregatit pentru o intoarcere dramatica la putere, dupa ce CCR a invalidat referendumul". "Curtea Constitutionala din Romania il repune in functie pe presedintele Basescu, dupa luni de criza politica", scrie si channelnewsasia.com.

Capital Economics apreciaza ca "decizia Curtii Constitutionale este un fel de sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, faptul ca decizia CCR este impotriva Guvernului poate reduce criticile din partea Comisiei Europene si reduce perspectiva ca CE sa suspende acordul preventiv. Pe de alta parte, nu ofera o solutie la conflictul politic care a afectat Romania in ultimele cateva luni". "Daca premierul si presedintele vor putea ajunge rapid la un modus vivendi, increderea din piata se poate imbunatati. Totusi, avand in vedere divergentele dintre Ponta si Basescu, precum si comentariile premierului, faptul pare improbabil", subliniaza Capital Economics.

Financial Times spune ca "Traian Basescu a scapat la mustata (...) Combativul presedinte se va arunca rapid in lupta politica, pentru a-si regla conturile cu Guvernul de centru-stanga al lui Victor Ponta. Dar decizia CCR ar trebui sa-i multumesca pe partenerii europeni preocupati de stabilitatea democratiei din Romania. Asa ca, verdictul ar trebui sa fie cel putin pe jumatate pozitiv pentru investitori".

Associated Press informeaza ca decizia CCR ii deschide calea presedintelui Basescu de a se intoarce la postul sau, aceasta fiind cea mai recenta runda din batalia pentru putere dintre Guvernul de stanga si presedintele populist, de centru-dreapta.

Joseph Daul, presedintele grupului popularilor europeni (PPE): Decizia CCR privind referendumul trebuie aplicata cat mai... VIDEO! Pussy Riot, scandaloase si dupa gratii! "Putin aprinde focurile", noul hit care face ravagii in randul ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x