”Azi, Europa se mobilizează alături de Italia. Însă nu a fost aşa mereu”, recunoaşte ea, în italiană, în ediţia de joi a cotidianului La Repubblica.
La sfârşitul lui martie, Cei 27 nu au reuşit să ajungă la un acord în vederea unui răspuns împotriva consecinţelor economice ale pandemiei.
O fractură a apărut între ţările din sudul Europei - ca Italia şi Spania, susţinute de Franţa - care reclamau o mutualizare a datoriei prin ”coronabonduri” şi cele din nordul Europei care, aliniate în spatele Germaniei şi Olandei resping această opţiune.
Reuniunea prin videoconferinţă s-a încheiat cu o declaraţie minimală, care prevede o nouă întâlnire în două săptămâni în vederea ajungerii la un acord.
”PREA MULŢI S-AU GÂNDIT DOAR LA PROBLEMELE LOR NAŢIONALE”
În Italia, o ţară fondatoare şi un pilon al Uniunii, acest eşec a fost întâmpinat cu o mare nemulţumire şi o furie deschisă împotriva Europei ”urâte”, chiar ”moarte”.
Italia este cea mai îndoliată ţară din lume de pandemia noului coronavirus - cu peste 13 000 de morţi.
”Trebuie să recunoaştem că, la începutul crizei, în faţa nevoii unui răspuns european comun, prea mulţi s-au gândit doar la probleme lor naţionale”, scrie Ursula von der Leyen.
Bruxellesul urmează ”să aloce până la 100 de miliarde de euro ţărilor celor mai dur afectate, începând cu Italia, în vederea compensării scăderii veniturilor celor ale căror programe de muncă sunt mai scurte”, adăugă ea.
Von der Leyen anunţă că Europa s-a pus de acord asupra unor ”împrumuturi garantate de către toate statele membre, ceea ce denotă solidaritatea europeană”.
”Fiecare euro încă disponibil în bugetul anual al UE va fi cheltuit în vederea rezolvării acestei crize”, dă ea asigurări.
Sursa : news.ro
Spania a depăşit pragul de 10.000 de morţi... Oamenii care fug din carantină, împușcați de forțele de ordine! Președintele filipinez: „Dacă îmi faci probleme, te bag ...