Antena Căutare

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi avertizează cu privire la orice veleitate de ”controlare” a Libiei în urma unei întâlniri între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi şeful GNA libian Fayez al-Sarraj

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a denunţat marţi orice veleitate de controlare a Libiei vecine, la două zile după o întâlnire între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA) Fayez al-Sarraj, relatează AFP.

Această întâlnire între Erdogan şi al-Sarraj a avut loc duminică - cu uşile închise - la Istanbul, la câteva zile după ce Ankara a ameninţat să trimită trupe în Libia care să-l susţină pe şeful GNA, recunoscut de ONU.

”Noi nu vom permite nimănui să controleze Libia (...). Aceasta este o problemă care ţine de securitate naţională a Egiptului”, a tunat el-Sisi, citat de mai multe publicaţii controlate de stat.

Libia este prada unui conflict între GNA, recunoscut de comunitatea internaţională şi susţinut de Turcia şi Qatar, şi mareşalul Khalifa Haftar, cel mai puternic om în estul ţării, susţinut de Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU), doi rivali regionali ai Ankarei.

GNA şi Turcia au încheiat, la sfârşitul lui noiembrie, un acord de delimitare maritimă controversat şi un acord de cooperare în domeniul securităţii care autrizează trimiterea unui eventual ajutor turc.

Acest din urmă text a fost introdus sâmbătă seara în Parlamentul turc pentru a fi dezbătut şi ratificat.

Forţele lui Khalifa Haftar sunt implicate din aprilie într-o ofensivă împotriva capitalei libiene, Tripoli, unde se află GNA, confruntări armate soldate cu moartea a peste 1.000 de persoane şi deplasarea ator 140.000 potrivit ONU.

Mareşalul Haftar a anunţat joi, la 12 decembrie, începutul unei noi ”bătălii decisive” în vederea cuceririi Tripoli.

GNA a dat asigurări că ”situaţia este sub control” şi că-şi menţine poziţiile la sud de capitală, unde se concentrează confruntările armate de la începutul ofensivei forţelor lui Haftar.

Sursa : news.ro

Un proiect de lege menit să sancţioneze judecători care contestă reforme judiciare riscă să conducă la scoaterea Polonie... O „gumă de mestecat” de acum 6.000 de ani păstrează ADN-ul fetei care a mestecat-o...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x