Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi avertizează cu privire la orice veleitate de ”controlare” a Libiei în urma unei întâlniri între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi şeful GNA libian Fayez al-Sarraj

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a denunţat marţi orice veleitate de controlare a Libiei vecine, la două zile după o întâlnire între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA) Fayez al-Sarraj, relatează AFP.

Această întâlnire între Erdogan şi al-Sarraj a avut loc duminică - cu uşile închise - la Istanbul, la câteva zile după ce Ankara a ameninţat să trimită trupe în Libia care să-l susţină pe şeful GNA, recunoscut de ONU.

”Noi nu vom permite nimănui să controleze Libia (...). Aceasta este o problemă care ţine de securitate naţională a Egiptului”, a tunat el-Sisi, citat de mai multe publicaţii controlate de stat.

Libia este prada unui conflict între GNA, recunoscut de comunitatea internaţională şi susţinut de Turcia şi Qatar, şi mareşalul Khalifa Haftar, cel mai puternic om în estul ţării, susţinut de Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU), doi rivali regionali ai Ankarei.

GNA şi Turcia au încheiat, la sfârşitul lui noiembrie, un acord de delimitare maritimă controversat şi un acord de cooperare în domeniul securităţii care autrizează trimiterea unui eventual ajutor turc.

Acest din urmă text a fost introdus sâmbătă seara în Parlamentul turc pentru a fi dezbătut şi ratificat.

Forţele lui Khalifa Haftar sunt implicate din aprilie într-o ofensivă împotriva capitalei libiene, Tripoli, unde se află GNA, confruntări armate soldate cu moartea a peste 1.000 de persoane şi deplasarea ator 140.000 potrivit ONU.

Mareşalul Haftar a anunţat joi, la 12 decembrie, începutul unei noi ”bătălii decisive” în vederea cuceririi Tripoli.

GNA a dat asigurări că ”situaţia este sub control” şi că-şi menţine poziţiile la sud de capitală, unde se concentrează confruntările armate de la începutul ofensivei forţelor lui Haftar.

Sursa : news.ro

Fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry va primi despăgubiri semnificative din cauza interviului Prințesei Diana. Ce i s-a întâmplat lui Tiggy Legge-Bourke
Tiggy Legge-Bourke, fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry, va primi...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021. Balanțele trebuie să fie sincere cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021 aduce câteva schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fin, elegant și răcoritor pentru a-i surprinde pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și mango. Vei cuceri gustul celor dragi cu un desert exotic și foarte atractiv prin aspectul deosebit al perlelor de tapioca.
Catine.ro
Ultimele știri