Căutare Live

Productia de opiu din Afganistan a scazut cu 50%

Productia de opiu din Afganistan, primul producator mondial la acest capitol, a scazut cu 50 la suta in 2010 din cauza recoltei slabe de mac, insa preturile sunt in crestere, arata un raport al Natiunilor Unite.

Afganistanul a produs 3.600 de tone de opiu in 2010, cu 50 la suta mai putin decat productia din 2009 , conform unei estimari a Oficiului ONU pentru combaterea drogurilor si infractionalitatii (ONUDC).

Valoarea productiei a crescut insa cu 38 la suta, reprezentand 604 milioane de dolari, potrivit raportului intitulat "Afghanistan Opium Survey 2010". Productia reprezinta cinci la suta din PIB-ul Afganistanului.

Scaderea productiei a fost cauzata de un parazit care a afectat culturile de mac. Majoritatea proviciilor producatoare, in principal Helmand si Kandahar, bastioane ale insurgentilor, au fost afectate de acest parazit.

Talibanii, care lupta impotriva regimului de la Kabul si a trupelor internationale, obtin fonduri in principal din productia de opiu.

Scaderea productiei a avut ca efect cresterea preturilor, kilogramul de opiu ajungand la 169 de dolari, cu 169 la suta mai mult decat in 2009.

Sursa: Jurnalul National

Doi soldati romani, ucisi in Afganistan... VIDEO! SUA: Bataie generala la o ceremonie de absolvire...
Parteneri
Ruladă cu ciocolată și chili, un desert cu gust picant
Dacă ți-ai propus să testezi deserturi delicioase cu gusturi interesante, poți începe cu rețeta de ruladă cu ciocolata și chili, o prăjiură cu gust picant.
Catine.ro
Ultimele știri