Căutare Live

Război TOTAL în Marea Neagră! Specialiştii sunt în stare de alertă

Un incident grav s-a petrecut în urmă cu câteva zile în largul Mării Negre! La scurt timp de la producere, oficialii au intrat în stare de alertă şi deja s-a intaurat legea marţială, după ce liderii au început să vorbească tot mai mult despre "un război total". Ce s-a întâmplat și ce anunță experții?

Un incident grav s-a petrecut în urmă cu câteva zile în largul Mării Negre! La scurt timp de la producere, oficialii au intrat în stare de alertă şi deja s-a intaurat legea marţială, după ce liderii au început să vorbească tot mai mult despre "un război total". Ce s-a întâmplat și ce anunță experții?

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a evocat ”ameninţarea unui război total” cu Rusia care, susţine el, şi-a ”crescut drastic” prezenţa militară la frontieră, dramatizând şi mai mult situaţia deja tensionată după capturarea unor nave ucrainene la Marea Neagră, relatează AFP.

Ridicând tonul faţă de Vladimir Putin, Donald Trump a ameninţat, la rândul său, să anuleze o întâlnire prevăzută la sfârşitul săptămânii, cu omologul său rus la summitul G20 în Argentina.

Raportul cu privire la situaţie pe care consilierii săi în domeniul securităţii naţionale urmează să i-l predea în curând ”va fi hotărâtor”, a declarat preşedintele Statelor Unite într-un interviu acordat The Washington Post (WP).

Ucraina şi Rusia sunt angajate în cea mai gravă confruntare de mai mulţi ani, după capturarea, duminică, de către Paza de Coastă rusă, în largul Crimeei anexate, a trei nave militare - într-un incident armat fără precedent.

”Eu nu vreau ca cineva să creadă că astea sunt copilării. Ucraina se confruntă cu un război total cu Federaţia rusă”, a tunat marţi preşedintele Poroşenko la trei posturi ucrainene de televiziune.

Război TOTAL în Marea Neagră! Specialiştii sunt în stare de alertă

În opinia sa, numărul tancurilor din bazele militare ruse situate de-a lungul frontierei ”s-a triplat”, iar numărul de unităţi militare ”a crescut drastic”.

Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, o creştere puternică a numărului navelor militare ruse la Marea Azov şi o prezenţă militară rusă consolidată în Crimeea, o peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014.

Aceasta este prima confruntare militară făţişă între Moscova şi Kiev după această anexare şi izbucnirea, în acelaşii an, a unui război în estul Ucrainei între forţe ucrainene şi separatişti proruşi, soldat cu peste 10.000 de morţi.

”PROVOCARE” SAU ”AGRESIUNE”

Acuzaţi că au traversat în mod ilegal frontiera rusă, 12 marinari ucraineni, dintre cei 24 luaţi prizonieri duminică, au fost plasaţi marţi în detenţie provizorie până la 25 ianuarie, potrivit hotărârii unui tribunal de la Simferopol, capitala Crimeei, a constatat un jurnalist AFP. Ceilalţi marinari urmează să compară în justiţie miercuri.

Acroşajul la Marea Neagră a avut loc după ce bastimente aparţinând Marinei ucrainene au încercat să traverseze Strâmtoarea Kerci pentru a intra în Marea Azov, de o importanţă crucială în exporturile de cereale şi oţel produse în estul Ucrainei.

Paza de Coastă rusă, aflată în subordinea serviciilor ruse de securitate FSB, a imobilizat prin forţă două vedete şi un remorcher ucrainene, pe care le-au acuzat că au intrat ilegal în apele teritoriale ruse.

Incidentul a fost catalogat de Rusia drept ”o provocare”, iar Ucraina a denunţat un ”act de agresiune” a Moscovei, cerând eliberarea marinarilor şi restituirea navelor.

Petro Poroşenko a dat asigurări că a încercat, în zadar, să-l contacteze pe Vladimir Putin.

”Am fost nevoit (să-i cer cancelarului german Angela Merkel) să discute cu Putin” despre acest incident, a afirmat el.

În urma incidentului, Parlamentul ucrainean a adoptat luni prin vor introducerea legii marţiale în regiunile de frontieră. Poroşenko şi-a justificat această iniţiativă - fără precedent de la independenţa acestei foste republici sovietice în 1991 - prin ”ameninţarea extrem de mare” a unei ofensive terestre ruse.

Vladimir Putin a avertizat marţi Ucraina să nu comită vreo acţiune ”nechibzuită” şi i-a transmis ”preocuparea (sa) serioasă” Angelei Merkel, căreia i-a cerut să exercite presiuni asupra Kievului.

LEGEA MARŢIALĂ A FOST INSTAURATĂ

Legea marţială, care a intrat în vigoare miercuri - în aproximativ zece regiuni - le permite, timp de o lună, autorităţilor ucrainene să-şi mobilizeze cetăţenii, să reglementeze activitatea presei şi să limiteze adunările publice.

În ochii lui Putin ”este evident că toate astea s-au făcut în legătură cu campania electorală din Ucraina” în vederea alegerilor prezidenţiale din primăvară.

Moscova dă asigurări că a acţionat ”în strictă conformitate cu dreptul internaţional” şi acuză Kievul de faptul că ar căuta ”un pretext în vederea consolidării sancţiunilor” impuse de UE şi Statele Unite Rusiei încă din 2014.

Problema unor noi sancţiuni europene urmează să fie studiartă cuocazia unei reuniuni în decembrie.

Aceste incidente au loc în contextul unei intensificări a tenisunilor în Strâmtoarea Kerci, care desparte Peninsula Crimeea anexată de teritoriul rus. Rusia revendică controlul acstei strâmtori, singura cale maritimă de trecere din Marea Neagră în Marea Azov.

Sursa: news.ro

Catedrala Mântuirii Neamului aspru criticată de presa străină! Cum a fost privită sfințirea Catedralei Eroilor Români de... Imagini șocante. O tânără de 25 de ani strivită sub camionul unui român, în Italia...
Parteneri
Efectele secundare secrete ale castraveților. Ce spun cele mai noi studii despre consumul lor
Catine.ro
Ultimele știri
x