Decizie de ultimă oră a României în conflictul dintre Rusia și Ucraina! Pe cine susține țara noastră în totalitate? Declarația neașteptată a unui oficial

În urma conflictului dintre Rusia și Ucraina, oficialitățile din România își exprimă public susținerea față de una dintre cele două țări. De partea cui suntem?

Decizie de ultimă oră a României în conflictul dintre Rusia și Ucraina! Pe cine susține țara noastră în totalitate? S-au spus cuvinte grele:,,Suntem profund preocupaţi de evenimentele din Marea Azov... România susţine pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea..."

Atât Ministerul de Externe al României, cât și Uniunea Europeană au prezentat o reacție oficială după ce duminică Rusia a atacat trei nave ucrainene.

Suntem profund preocupaţi de evenimentele din Marea Azov. Agresiunea şi violarea dreptului internaţional subminează securitatea în întreaga regiune. România susţine pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi dreptul de a-şi utiliza apele teritoriale”, arată Ministerul de Externe al României într-un comunicat postat pe contul oficial de Twitter, citat de g4media.ro.

Reacţia MAE a venit la puţin timp după ce serviciul secret rus, FSB, a recunoscut că a capturat şi atacat trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Azov şi Marea Neagră.

De asemenea, Uniunea Europeană cere Rusiei să restabilească circulaţia liberă prin Strâmtoarea Kerci, potrivit unui comunicat al serviciului de politică externă al Comisiei Europene, condus de Federica Mogherini.

”Tensiunile din Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci au crescut astăzi (duminică, n.r.) într-un mod periculos, după incidentul de dimineaţă dintre navele ruseşti şi ucrainene, după ce acestea din urmă încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci, precum şi evoluţiile ulterioare, inclusiv închiderea strâmtorii pentru trafic de către autorităţile ruseşti şi capturile navelor ucrainene şi focurile de armă care au fost trase asupra lor. Ne aşteptăm ca Rusia să restabilească libera trecere la strâmtoarea Kerci şi îi îndemnăm pe toţi să acţioneze cu cea mai mare constrângere pentru a detensiona imediat situaţia”, se arată în comunicatul oficial, conform Capital.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean, relatează Reuters şi BBC.

Ucraina acuză Rusia că a încercat să dirijeze navele pentru a ieşi din largul Crimeei. Incidentul a provocat creşterea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia în ceea ce priveşte Marea Azov, în care ambele ţări au drept de navigare.

Marina ucraineană a emis un comunicat prin care transmite că Rusia a „acţionat agresiv” împotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de „acţiuni provocatoare”, motivând că navele erau în apele teritoriale ruseşti.

„Navele au intrat ilegal într-o zonă închisă temporar din apele teritoriale ale Rusiei”, au transmis reprezentanţii Serviciilor Secrete ruse (FSB) printr-un comunicat.

Administraţia de la Kiev a declarat că informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.

Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Salopeta purtată de artistă a atras toate privirile
Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Artista i-a uimit pe toți cei prezenți la...
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021. Gemenii au probleme la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021 spune că Gemenii au probleme la locul de muncă, dar...
Parteneri
Sos tzatziki. Sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți
Dacă ești în căutarea unei rețete de sos cremos, răcoritor și aromat, întrerupe căutările și prepară celebra rețetă de sos tzatziki. Este o rețetă de sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți, perfect pentru a fi consumat cu o multitudine de preparate.
Catine.ro
Ultimele știri