Căutare Live

Recep Tayyip Erdogan, marele invingator al alegerilor din Turcia

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, si-a asigurat al treilea mandat consecutiv, dar ca sa schimbe si Constitutia are nevoie de opozitie

Recep Tayyip Erdogan este cel de-al doilea politician din istoria Republicii turce care obtine al treilea mandat consecutiv de premier. Dupa numararea a 99% din voturi, formatiunea sa politica, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), a obtinut, potrivit rezultatelor date publicitatii de posturile de televiziune turce, 50% din voturi.

Pe locul al doilea, cu 25,9% din voturi si 135 de locuri in Parlament, s-a situat Partidul Republican al Poporului (CHP), de orientare social-democrata si principala forta de opozitie. Pe locul al treilea a iesit Partidul Actiunii Nationaliste (MHP), cu un procent de 13%. Un scor important l-a obtinut si partidul pro-kurd, BDP, care a ajuns la 36 de locuri in Parlament, de la 20, cate detinea inainte. Sprijinul BDP ar putea fi „crucial" pentru aspiratiile lui Erdogan de schimbare a Constitutiei, insa aici este o problema delicata, pentru ca minoritatea kurda din Turcia, estimata a fi intre 15 si 17 milioane, va cere, cu siguranta, sa i se satisfaca in schimb pretentiile ei de a se constitui intr-un element distinct in cadrul societatii turce, cu statut autonom, iar in acest caz se pun probleme foarte delicate.

In aceste conditii, partidul premierului poate forma singur Guvernul, dar nu poate schimba, fara referendum, Constitutia turca. AKP detine 326 de locuri in Parlament din 550 si ar fi avut nevoie de 357, pentru a avea majoritatea calificata ca sa schimbe fara votul popular Constitutia mostenita de la militari, dupa puciul din 1980. Erdogan a promis inca de duminica seara ca va cauta „cel mai vast consens" cu opozitia si societatea civila turca pentru „redactarea unei noi Constitutii liberale, demne de Turcia", dar nu a dat insa nici un detaliu despre schimbarile pe care intentioneaza sa le faca.

„Astazi, inca o data democratia, vointa nationala au castigat", a declarat ieri Erdogan, alaturi de sotia sa, Emine, de la balconul sediului AKP din Ankara, in fata multimii de sustinatori care agitau in aer steagurile partidului. Erdogan, fost militant islamist, nu s-a putut abtine sa afirme ca o data cu victoria AKP „au castigat si Gaza, Palestina si Ierusalimul".
Astfel, el si-a afisat inca o data simpatia fata de lumea musulmana si in special fata de cauza palestiniana, ceea ce nu da prea bine in afara. „Nimeni nu trebuie sa se indoiasca de faptul ca, pentru mine, va fi o chestiune de onoare sa protejez stilul de viata, credintele si valorile atat ale celor care au votat pentru mine, cat si ale celor care au votat impotriva mea", a adaugat premierul turc.

Parlament diversificat pentru un laborator social
Legislativul turc de dupa aceste alegeri va semana si mai mult, ca diversitate, cu societatea turca, multietnica si multiculturala. Despre Turcia se spune ca este „un adevarat laborator social". Personal, pot afirma ca este unul foarte reusit. Am avut recent ocazia sa-mi confirm inca o data acest lucru, la un forum al presei din Balcani, la Bursa, la inceputul lunii trecute. Am prins o parte din unele actiuni de campanie, iar majoritatea cetatenilor cu care am stat de vorba mi s-a parut multumita de felul in care a evoluat tara lor, mai ales in timp de criza, cand a avut o crestere economica fantastica, dupa „modelul chinezesc", iar asta pare sa-i fi adus multe voturi lui Erdogan.

Revenind la sintagma de „laborator social", se poate spune, in ciuda unor critici si semne de mirare, ca actualul Legislativ turc va fi si un „laborator politic".

Intre altii, in noul Parlament de la Ankara se vor regasi si noua fosti detinuti (candidati ai opozitiei), implicati in anchete judiciare controversate, dar care vor avea acum imunitate, in timp ce anchetele lor vor continua. Sunt acuzati ca ar fi complotat pentru inlaturarea de la putere a AKP, dar s-a spus ca anchetele nu ar fi fost „convingatoare" si astfel au fost alesi in actualul Legislativ.

Pe de alta parte, si numarul femeilor din noul Parlament a crescut de la 50 la 78, cu toate ca egalitatea intre sexe nu exista inca. Femeile vor reprezenta astfel 14 % din numarul total al membrilor Parlamentului, iar majoritatea femeilor (45) a fost aleasa din listele Partidului Justitiei si Dezvoltarii al premierului Recep Tayyip Erdogan.

Citeste si Jurnalul!

Foto: EPA / Intact Images

Atac cu bombe si luare de ostatici, la un sediu guvernamental din Irak... VIDEO! Berlusconi face bascalie de un tablou cu Apollo: "Este bunga-bunga din anul 1881"...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri