Antena Căutare

Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, anulata

Scandalul iscat de reinhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro in Romania ia amploare. Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma sa aiba loc, duminica, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulata, urmand sa se desfasoare doar o slujba de pomenire a acestuia, au anuntat organizatorii.

UPDATE! Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef a fost anulata. Va avea loc doar o slujba de pomenire.

Purtatorul de cuvant al PCM, Molnar Miklos, a declarat, duminica, pentru agentia Mediafax, ca reinhumarea lui Nyiro nu va mai avea loc, motivul fiind autorizatia de reinhumare contestata de Prefectura Harghita.

"Inmormantarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, insa in loc de inmormantare va fi oficiata o slujba de pomenire, in memoria scriitorului, si potrivit ultimei sale dorinte, ca macar sufletul sa i se odihneasca la Odorheiu Secuiesc. Inmormantarea a fost anulata pe motiv ca dragul nostru de primar a dat o autorizatie gresita, iar Prefectura a contestat-o in contencios-administrativ. In acest moment autorizatia a fost anulata, iar noi a trebuit sa renuntam la reinhumare. Inca nu stim daca primarul a facut aceasta greseala intentionat sau nu", a spus Molnar Miklos.

Inhumarea lui Nyiro Jozsef, blocata in instanta ‎

Oficial, ceremonia de astazi ar trebui sa fie suspendata, dupa ce Prefectura Harghita a atacat in instanta autorizatia de reinhumare.

O alta problema este ca nimeni nu stie unde sunt ramasitele poetului.

Politistii harghiteni au gasit, in bagajele unui jurnalist ungur, o urna, dar cand au deschis-o si-au dat seama ca e goala. Totul s-a petrecut in timpul unui filtru de siguranta al agentilor de la politia rutiera din Harghita. In dreptul localitatii Corund, jurnalistul, imputernicit de catre parlamentul Ungar sa aduca urna in Romania, a fost oprit intr-un taxi. El a refuzat sa deschida portbagajul masinii pentru controlul bagajelor.

Lucaci Csaba a fost condus la sediul sectiei de politie din localitate, unde a dat mai multe declaratii si i s-au controlat, intr-un final, bagajele. Cand a fost gasita urna din lemn lacuit, de forma patrata si fara inscriptii, el a rugat sa nu fie deschisa ca sa nu fie profanata.

Delegatul maghiar sustine ca nu stia ca din urna pe care o transporta lipseste cenusa poetului Nyiro Jozsef. De altfel, ea era insotita de toate documentele necesare.

Guvernul Romaniei s-a opus reinhumarii poetului maghiar pe teritoriul tarii noastre. Reprezentanti ai Ministerul de Externe sustin ca activitatea politica a poetului indica o atitudine de extrema dreapta, anti-semita si de colaborare cu un regim fascist, pe care tara noastra o dezaproba.


Iranul va construi anul viitor o a doua centrala nucleara... Economii pe sanatatea bolnavilor in Ungaria: Medicamente mai scumpe si mai slabe pentru diabetici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x