Antena Căutare

Remaniere in plin conflict Japonia-China: Guvernul nipon a demisionat

Guvernul japonez a demisionat luni, in cadrul unei vaste remanieri prevazute de premierul Yoshihiko Noda, inaintea alegerilor legislative anticipate si in plin conflict diplomatic cu China, a anuntat purtatorul de cuvant Osamu Fujimura, potrivit AFP.

"Premierul ne-a anuntat astazi ca va remania guvernul. Prin urmare, toti ministrii au demisionat", a explicat Osamu Fujimura, intr-o conferinta de presa.

Yoshihiko Noda, reales recent ca sef al Partidului Democrat din Japonia (centru-stanga), ar urma sa-si anunte noua echipa in cursul zilei. El spera ca popularitatea sa, care a scazut dupa adoptarea unei legi ce prevede marirea taxei pe consum, sa creasca. Pentru a obtine adoptarea acestei controversate legi, el a promis opozitiei de dreapta ca va convoca alegeri legislative anticipate "intr-un viitor apropiat".

Potrivit presei nipone, ministerul Finantelor va fi principala tinta a remanierii. Titularul acestuia, Jun Azumi, ar urma sa renunte la portofoliu in schimbul postului de secretar general al Partidului Democrat din Japonia, o responsabilitate majora in cadrul aparatului in contextul in care urmeaza alegeri. El ar urma sa fie inlocuit de Koriki Jojima, un deputat putin cunoscut marelui public, care a lucrat, in culise, la cresterea taxei pe consum. Nominalizarea sa ar fi o surpriza, avand in vedere ca presa evoca saptamana trecuta pentru acest post numele actualului vicepremier Katsuya Okada.

Ministrul Afacerilor Externe, Koichiro Gemba, si cel al Apararii, Satoshi Morimoto, ar urma sa-si pastreze portofoliile, intr-o perioada marcata de un conflict diplomatic cu Beijingul pe marginea unor insule din Marea Chinei de Est.

De asemenea, Noda ar putea numi in cabinetul sau o personalitate perceputa ca fiind apropiata Chinei, Makiko Tanaka, acesta fiind un semn al bunavointei in ceea ce priveste relatiile Beijingul. Tanaka ar putea deveni ministru al Educatiei.

Foto: Intactimages / EPA

Epidemie de gastro-enterita in Germania: Peste 8.000 de copii s-au imbolnavit dupa ce au mancat la cantinele scolare... Japonia, luata pe sus de taifunul Jelawat: sute de oameni au fost raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x